Världens största Pride

2006-08-09 16:00:23
Även om HBT-personer lever rätt öppet i Brasiliens storstäder så utsätts de för mycket diskriminering och våld. Transvestiter har exempelvis väldigt svårt att få jobb på grund av av diskrimineringen på arbetsmarknaden. En av följderna blir att de får problem med att finansiera en utbildning. Sammantaget gör detta att de flesta istället lever som prostituerade.

I São Paulo (Brasiliens största stad med cirka elva miljoner invånare) hålls varje år världens största Pride-parad. I juni i år deltog 2,5 miljoner personer, varav en var jag själv.
Paraden är väldigt kommersialiserad. I år var det politiska temat”Homofobi är ett brott”, vilket å andra sidan var det enda politiska budskap man fick ha.

Fri genom marknaden?

I paraden kördes flera ljud-lastbilar. De har dock bara olika nattklubbar och företag råd med, eftersom de kostar runt 30 000 kronor att hyra. De här företagen och nattklubbarna tjänar, precis som resten av det kapitalistiska samhället, på ett förtryck av personer med en annan sexuell läggning än den hetrosexuella.
Den ”rosa marknaden” utnyttjar den stereotyp av homosexuella som finns i dagens samhälle, som man måste köpa till sig. Man ska uppnå en befrielse via marknaden. Men det är ingen lösning för arbetarklassens HBT-personer. Även om paraden är en avpolitiserad fest som inte vill utmana kapitalismens ramar, visar den upp världens största HBT-marsch och det trots den tydliga homofobin i Brasilien. Det behövs en parad med fest och glädje, men också en återpolitiserad parad med kamp och revolution.
CWI:s organisation i Brasilien, Socialismo Revolucionario (SR), kämpar aktivt för HBT-personers rättigheter, det är en viktig fråga för oss inför presidentvalet i höst.
SR kräver bland annat en kriminalisering av homofobi och erkännande av alla medborgerliga rättigheter för HBT-personer, gratis könsbytesoperationer, HBT-frågor i skolundervisningen och i forskningen.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!