Varning för rutten kompromiss om Las

2010-02-10 16:41:04
LO-facken har i årets avtalsrörelse pressats att förutom lönekraven ställa krav på ­reglering av bemanningsföretagen och en kraftig begränsning av andra osäkra jobb med rätt till fasta heltidsjobb med mera. Desto mer oroande är det då att LO inbjudit Svenskt Näringsliv till nya samtal om Lagen om anställningsskydd (Las) med mera, som riskerar att öppna för en rutten kompromiss.

En debatt som tagit fart om hur svenska företag liksom Systembolagets lager Lagena i Jordbro allt oftare ersätter fast anställda med bemanningsföretag. Den debatten har vänt opinionen mot arbetsgivarnas och högerpolitikers kampanjer mot Lagen om anställningsskydd (Las) och för sänkta ungdomslöner o s v.
Enligt en opinionsundersökning av sex LO-fack är drygt 80 procent redo att strejka i denna fråga. Desto viktigare är det då att facken inte ger efter.
– Vi vill komma bort från debatten att arbetsgivarna vill ha ett laglöst tillstånd, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, i ett uttalande som tyder på att de känner sig pressade.
Men det betyder inte att arbetsgivarna har ändrat sin position. De vägrar att backa en enda tum om bemanningsföretagen och vill liksom förut undanta nyckelpersoner från Las turordningslistor i samband med uppsägningar. Nu inbjuds facken bara att tillsammans med arbetsgivarna avgöra vilka som har den bästa kompetensen.
– De är precis som förut ute efter att få bort fackens förhandlingsposition, där arbetsgivarna idag kan tvingas godta en ganska tuff och obekväm regel om man inte kommer överens om undantagen lokalt, varnar den pensionerade LO-juristen Kurt Junesjö till Offensiv, som också tillägger att Las turordningsregler bara gäller personal med ”tillräckliga kvalifikationer”.

Motsättningarna om Las turordningsregler var tillsammans med arbetsgivarkraven på inskränkt strejk- rätt det som fem i tolv spräckte förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan SN och LO 2009, men först efter en begynnade våg av lokala protester.
Enligt Svenskt Näringsliv svarar LO:s avtalssekreterare Per Bardh att han ”vill komma fram till en gemensam bild av verkligheten” och tillsätta ”en arbetsgrupp med uppdraget att reda ut kompetensbegreppet”. Fler saker måste dessutom till enligt Bardh, som ökad trygghet med nya omställningssystem och en a-kassa på rimligare nivåer.
Det finns också fler skäl till oro för att avtalskraven kan komma att kompromissas bort.
Patrik Olofsson, som är Handels klubbordförande på Lagena, upprörs över att Handels enligt uppgift bara vill sätta en gräns på max 10 procent inhyrd personal inom detaljhandeln, medan man enligt Handelsnytt avstår från att kräva detta när det gäller lagren.
– Om det här stämmer kommer det att väcka starka reaktioner bland lagerarbetarna, säger han till Offensiv.

Samtidigt som Svenskt Näringsliv skyller ungdomsarbetslösheten på Las och talar sig varma för sämre löner och anställningsskydd för ungdomar, väntas inom kort ett statligt utredningsförslag om ett nytt lärlingssystem. Detta sägs gå ut på att yrkeselever i gymnasieskolan ska kunna ha både ett lärlings- och anställningskontrakt i företag.
– Så länge vi från fackligt håll känner att det här först och främst är en utbildning och inte billig arbetskraft finns det en öppenhet för det här systemet, förklarade Irene Wennemo, som både är chef för LO:s arbetslivsenhet och regeringens utredare, för TT före jul.
Fackförbundet GS (LO-facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) är först ut med ett nytt lärlingsavtal, som bland annat betyder en egen turordningskrets som skyddar lärlingar vid neddragningar.

Även IF Metall kan komma att teckna ett avtal om lärlings- eller introduktionslöner.
– Det är inte särskilt kontroversiellt. Vi hade ett system med introduktionslöner inom Metalls område på 90-talet, så vi är inte alls främmande för att pröva igen, förklarade IF Metalls avtalssekreterare redan i somras.
Kurt Junesjö varnade redan då för att Teknikarbetsgivarna knappast skulle gå med på ett så strikt yrkesutbildningsavtal med så definierade skyldigheter för arbetsgivaren som man hade på 1900-talet, då stora företag som Asea, SKF och Volvo hade egna yrkesutbildningar: ”Och även om så skulle vara fallet har förbundet idag inte resurser att övervaka tillämpningen. Den traditionen har man tappat sedan många år. Det är bara att hoppas att IF Metall därför inte kommer överens om ett nytt lönesänkningsavtal för ungdomar”.
Junesjö håller också med om att det kan finnas skäl att oroa sig för vad LO kan gå med på i nya samtal om Las.

– LO är oerhört försvagat, samtidigt som de starkare förbunden först i sista stund ingrep i förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. Liksom då krävs det ett aktivt opinionsarbete.
Allt detta är starka skäl för att dra igång den kampanj mot bemanningsföretagen och osäkra jobb, som Handels på Lagena och IF Metall på Ålö maskiner i Umeå tar initiativ till runt det upprop som Offensiv publicerade i förra veckan.
I Stockholm har ett nytt nätverk, med namnet Jobbupproret – ja till fasta jobb, nej till bemanningsföretag, etablerats på initiativ av Lagenaarbetarna och deras vänner tillsammans med bland annat Septemberalliansens, Nej till EU:s och syndikalisternas fackliga nätverk.
Den offentliga upptakten planeras i samband med ett stormöte den 20 februari  i Stockholm, som ska följas av en rad måndagsaktioner och större manifestationer i mars.

Arne Johansson

Jobbupprorets upprop kan hämtas på nya hemsidan www.jobbupproret.se
Sprid uppropet på din arbetsplats och i din fackförening.

Gå med i Facebookgruppen Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!