Västerbotten: Rädda Vården!

2010-03-17 14:22:39
Västerbottens Landsting ska spara 400 miljoner kronor under 2010-2012 och det främst genom personalnedskärningar.

Därför har Rättvisepartiet Socia­listerna i Umeå tagit initiativ till en Rädda Vården-kampanj.
En första manifestation genomfördes i Umeå den 8 mars. Manifestationen var ett första steg mot ett vårduppror för att försvara de cirka 800 jobb som hotas. Även antalet vårdplatser ska minskas.
– Minskningen av antalet vårdplatser innebär en katastrof för demensvården, säger Per-Olov Johansson, skötare på psykogeriatriken och RS-medlem sedan flera år.
År 2004 var även Per-Olov en drivande kraft i en kampanj mot nedläggningen av en vårdavdelning på geriatriken.
Det fanns ett kompakt motstånd och flera personalträffar genomfördes där även andra RS:are som jobbat inom vården deltog.
En namninsamling skrevs under av 2 500 anställda på sjukhuset. Motståndet ledde även till en demonstration mot lands-tingsledningen.
De nedskärningar som nu hotar är långt större.

I förra veckan fortsatte Räd­da vården-kampanjen genom arbetsplatsturnéer på sjukhuset i Umeå.
– Vi gick runt inne på sjukhuset och delade ut vårt flygblad till personalen. Sammantaget besökte vi ett 80-tal vårdavdelning­ar och pratade, kort eller långt, med över 200 människor, berättar Frank Pettersson.
I veckan genomförs kam-panjmöten för Rädda Vården-kampanjen runt om i Umeå som ett led i att bygga ett kämpande nätverk av människor.

Roger Sandström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!