Västernorrland: Håll trycket uppe på landstingspolitikerna

2015-11-25 13:26:59

foto: Stefan Lundqvist
Att kamp lönar sig har redan visats, men trycket måste hållas uppe för att få till stånd en verklig förändring.

Måndagen den 23 november hölls ett välbesökt möte i Sollefteå på initiativ av Aktionsgruppen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus. På mötet deltog landstingets politiska ledning samt de högre tjänstemännen. 
– Det är ren bullshit, sade en mötesdeltagare om landstingsledningens argument.

Linnea Stenklyft (S), som är landstingsstyrelsens vice ordförande, sade till mötet att:
– Vi är ute för att lyssna och ha en dialog med personalen så att vi kan få det djup och den bredd som vi behöver. Vi har beslutat om att spara 160 miljoner kronor inom specialistsjukvården. Men hur vi ska spara pengarna är ett blankt papper än så länge.

Lars Rocksén samt Leif Ehlin från Ångermanlands läkarförening fick starkt bifall då de menade att det går att spara mer på dyra stafettläkare och region- och riksvård vars kostnader är större än hela sparbetinget.
Ehlin menade att det måste anställas fler sjuksköterskor och läkare för att landstinget ska klara av de operationsbeting som de har. Han påpekade också att som det ser ut nu kostar det stora summor när vi tvingas skicka patienter utomläns. Personalbristen leder till dyrare vård.

Klinikchefernas och ledningens argument att det är svårt att rekrytera avfärdade Ehlin med ett kort och kärnfullt: ”Det är ren bullshit”.

I förra veckan höll Västernorrlands läns landstingsfullmäktige budgetmöte. Om det inte vore för de stora protesterna skulle mötet ha klubbat igenom de sparförslag som presenterades tidigare i höst. Protesterna har, som Offensiv tidigare har rapporterat om, lett till att landstingsledningen har lovat att ”göra omtag” och se över sparplanerna en gång till.

Konkreta beslut kommer inte att fattas förrän nästa år. Landstingsfullmäktige beslöt dock att höja skatten med 60 öre.
I samband med att politikerna samlades till mötet uppvaktades de av en delegation från Sollefteå som hade med sig en namninsamling med 20 000 undertecknare till stöd för Sollefteå sjukhus. Det är ett imponerande antal namn på den relativt korta tiden.

Vi som stöder vården i Sollefteå och Ö-vik ska komma ihåg att inget ännu är vunnet. Att inga konkreta sparförslag presenterades innebär att en del tid har vunnits. Det visar också att kamp lönar sig.

Det var de stora protesterna som fick politikerna att tänka om. Det välbesökta  mötet i måndags visar att engagemanget och kampviljan för sjukvården finns kvar. Sparbetinget ligger kvar över landstinget. Visst kan skattehöjningen dämpa det en del, men den drabbar främst låginkomsttagare. Utan en ekonomisk vändning och statligt stöd hotar kraftiga nedskärningar. Några löften från politikerna om att exempelvis BB ska finnas kvar i Sollefteå finns ännu inte.

Den viktigaste lärdomen är att kamp och protester lönar sig! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!