Västernorrland: ”Omstart och dialog” blev nya nedskärningar

2016-03-16 13:06:45

foto: Stefan Lundqvist
Den massiva vårdkampen måste återupplivas och åter mobiliseras ut på gator och torg.

Trots ett mindre underskott än vad prognosen sade i höstas, 135 miljoner kronor istället för 230 miljoner, och en skattehöjning som ska ge 300 miljoner kronor, insisterar Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu på att driva igenom ”strukturella” nedskärningar på 250 miljoner kronor.

Stora demonstrationer i Ådalen och Ö-vik i höstas, då folk gick ”man ur huse” mot planerade nedläggningar av BB respektive akutkirurgi, gjorde att landstingsstyret i Västernorrland under Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tvingades sparka sitt landstingsråd samt lova ”omtag” och dialog. Det blev istället till omfattande nedskärningar. Nedskärningarna kommer strategiskt att inte samlas i ett komplett politiskt beslut vid samma tillfälle, utan meddelas avgöras på landstingsfullmäktigen från april till oktober.
Fredagen den 11 mars kom så det första steget då landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade att lägga ned akutkirurgin i Sollefteå och flytta den till Ö-vik. Sollefteå sjukhus kompenseras med ”ett ortopedisk operationscentrum” som ska inrättas för att samla planerade ortopediska operationer och proteskirurgi. Detta påstås spara cirka 10 miljoner kronor.
Nämnden beslutade även att den uppskattade rehabiliteringsmedicinska verksamheten i Härnösand flyttas till Sundsvalls sjukhus. Även detta sägs spara 10 miljoner kronor årligen. Personal och patienter kämpar mot beslutet för att en mycket väl fungerande verksamhet splittras.
Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut kommer nu att behandlas på landstingsfullmäktiges aprilsammanträde. En minskning av antalet hälsocentraler kommer att behandlas på junisammanträdet, medan frågan om antalet BB i länet enligt tidsplanen kommer upp i oktober.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anser att regeringspartierna S och MP måste kräva mer resurser av staten istället för att driva igenom nedskärningar.
Vården i Västernorrland har redan drabbats av dödliga, tragiska konsekvenser av de senaste tio årens stora ”besparingar”. Överbeläggning och korridorvård på Sundsvall sjukhus har bland annat orsakat att tre kvinnor i 80-årsåldern dog sedan de hade smittats av influensavirus. Enligt Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste statistik har landstinget i Västernorrland näst flest överbeläggningar i landet.

Var sjätte sjuksköterska lämnade landstinget ifjol. Bristen på sjuksköterskor bidrar till överbeläggningar, men också till skenande kostnader. De senaste fem åren har landstingets kostnad för hyrsjuksköterskor ökat med 3 788 procent enligt Sundsvalls tidning. År 2011 kostade inhyrning av sköterskor 800 000 kronor. År 2015 tvingades landstinget hyra sjuksköterskor för 31,1 miljoner kronor.
Makabert nog avslog samtidigt sjukhusledningen i Sundsvall förra året 26 narkossköterskors krav på en löneförhöjning med 1 000 kronor för att komma upp i nivå med sina kollegor i Sollefteå och Ö-vik. Den förödande konsekvensen av detta blev att sexton av sköterskorna sade upp sig och behovet av stafettsjuksköterskor ökade än mer.

Aldrig tidigare har behovet av ett landsomfattande vårduppror varit större mot bemanningsföretagens utpressningslöner och för en upprustning av vården och personalens arbetsvillkor.
Det skulle ge åtminstone något konkret innehåll till Löfvens och Socialdemokraternas nuvarande tomma prat om att ”värna den svenska modellen”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!