Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet i Västernorrlands läns landsting. Anledningen är enligt Socialdemokraterna, som har lett det rödgröna styret, att Vänsterpartiet utgör en bromskloss och att det går för långsamt att komma fram till förslag om neddragningar och besparingar. Samtidigt splittras Vänsterpartiet – politiskt och geografiskt.
Annicka Burman, Kenneth Challis och Birgitta Liivlaid, som alla tillhör V i Medelpad, lämnar Vänsterpartiets landstingsgrupp och säger att de ämnar rösta på S-förslagen, läs nedskärningar.
En av V-avhopparna, Annicka Burman, skriver på sin hemsida att de tre som har lämnat i mångt och mycket instämmer med Socialdemokraternas beskrivning av partiet som en ”bromskloss”.
”Vi som nu lämnat V-gruppen i landstinget delar i mycket den beskrivningen. LVN [Landstinget Västernorrland] befinner sig i en mycket allvarlig situation och skarpa och tuffa beslut måste tas för att på sikt få en ekonomi i balans. Två av vänsterns ledamöter som sitter i majoritetsgruppen har inte visat att dom är intresserade av att föra processen framåt utan har verkat för ett låst läge. Utifrån det och utifrån en ambition att vända det dåliga läget i LVN tror vi att vi kan göra mer nytta utanför vår partigrupp än att stanna kvar.”
Offensiv har i flera artiklar speglat vårdkrisen i Västernorrland och protesterna mot vårdslakten samt om åsiktsskillnaderna i Vänsterpartiet. Kenneth Challis och även Annicka Burman hör till exempel till de som vill lägga ned BB i Sollefteå, vilket V i Ångermanland har reagerat starkt på. V i Ångermanland vill ha kvar verksamheten i Sollefteå och har önskat gå långsammare fram och få en bättre genomlysning och bättre underlag.
För V borde vägvalet nu vara klart – vägra nedskärningar. Nu gäller det att rädda vården.
Socialdemokraterna förhandlar nu med sin andra samarbetspartner, Miljöpartiet, om hur det ska bli i framtiden. Socialdemokraterna har inte heller uteslutit ett samarbete med något av högeralliansens partier.
Den politiska krisen i toppen ger möjlighet att bygga vidare på det motstånd som finns mot nya vårdnedskärningar. Alla försök att spela ut olika länsdelar och orter mot varandra måste slås tillbaka. ■