Västernorrland: Valets förlorare blir ny regionledning

2018-11-14 10:53:45
Under ett kort pressmöte på tisdagsmorgonen meddelade Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M) och Liberalerna (L) att de bildar nytt majoritetsstyre i Region Västernorrland. Alla tre är partier som väljarna straffade i höstens val. S förlorade hela 10 mandat, ner till 28, efter en hårdför nedskärningspolitik under mottot att de ”tar ansvar för ekonomin”.
Efter flera sonderingar och förhandlingar blev det ändå dessa partier som skrapade ihop ett majoritetsstyre.

Huvudbudskapet från presskonferensen var att de har kunnat komma överens eftersom de har en samsyn om att få ”ordning och reda i ekonomin”. Den majoritetssplittrande frågan huruvida Sollefteå sjukhus ska läggas ut på entreprenad läggs på is.
Moderaternas Lena Asplund, som nu blir Sjuk- och hälsovårdsnämndens nye ordförande, förekom frågor om Sollefteå sjukhus genom att direkt tala om att de ska utreda om daglig akutkirurgi och cytostatikabehandling mot cancer ska återupptas på sjukhuset. Det lär med tiden komma mera. Men med ”ordning och reda i ekonomin” kommer fortsatta nedskärningar att stå i förgrunden.
Den kommande regionledningen kommer aldrig erkänna att vården är underfinansierad och att det behövs kamp för mer resurser från de enorma kapitaltillgångar som finns i samhället, men i fel fickor. Därför lär det inom kort komma nya ”sparplaner”.

Samtidigt väntar personal och patienter på den kooperativa hälsovårdscentralen Voon på en lösning efter konkursen. Den senaste informationen från konkursförvaltare och regionen var att det i slutet av denna vecka skulle bli klart om vem som skulle få ta över verksamheten. Sedan dess har Premicare dragit tillbaka sitt intresse. Detta gör nog att det kommer att dröja ytterligare innan någon ny ägare är godkänd av konkursförvaltare, bank och region.
I samma veva tas nu initiativ från ”Ådalen reser sig” – ett mer Kramforsbaserat nätverk för kampen för vården i Ådalen – att starta en ny hälsovårdscentral i Nordingrå, ägt och styrt av en kooperativ ekonomisk förening som Voon.

Behoven ska styra. Det behövs en politisk ledning som tar kamp mot underfinansieringen av dagens sjuk- och hälsovård – för mer resurser från staten och den enorma privata kapital- och förmögenhetsansamling som byggts upp i banker, fonder och storföretag.
Ge stöd, villkor och garantier för en hälsovårdscentral under Voons fortsatta kooperativa ägande – säg nej till privata lycksökare.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!