Västervik: ”Sorgetåg för välfärden”

2007-09-19 14:52:45
LO Västervik anordnade den 18 september en egen manifestation med 100 deltagre mot högerpolitiken, i namn av ett Sorgetåg för välfärden. Initiativet togs sedan LO Västervik tillsammans med Kommunal sektion 17 i Västervik ställt sig bakom det fackliga uppropet från Kommunal sektion 28 i Västra Stockholm.

”LO Västervik ser positivt på att Kommunal sektion 28 Västra Stockholm tagit initiativet att väcka liv i oppositionen. Detta visar att fackföreningsrörelsen är en levande och stridande organisation i kampen för ett solidariskt och rättvist samhälle. Därför har LO Västervik beslutat att hålla en sorgemarsch för nedmonteringen utav välfärdsstaten den 18 september kl 18.30 i Västervik”, heter det i ett uttalande.
Offensiv talade innan sorgetåget med Håkan Bergenhav, IF Metall, och styrelseledamot i LO Västervik och var en av de två talarna.

Hur går sorgetåget till?
– För att markera nedrustningen, så bär vi en vitlackerad kista som ska symbolisera välfärden med hjälp av sex kistbärare och ett sorgetåg. Kanske är det lite hårt, men syftet är att få människor att vakna till och många har varit nyfikna.

Vad tycker du är värst med regeringens politik?
– Att regeringen slår hårdast mot arbetslösa och sjuka, människor som redan idag har svårt att klara sig. Fast Littorin säger att han värnar om kollektivavatalen är det här också en väldigt fackföreningsfientlig regering. Det går väldigt fort nu, och det blir väldigt svårt för en socialdemokratisk regering att ta tillbaka det som sålts ut och privatiserats.
LO Västervik förklarar att protesterna måste fortsätta och intensifieras i landet och menar på att man inte kan vänta till nästa valrörelse.
Håkan Bergenhav är själv socialdemokrat, men tycker att det är viktigt att alla med samma grundvärderingar, som till exempel socialistiska partiet i Västervik, kan samarbeta inom LO. Han välkomnar också att SSU i Malmö deltar i en demonstration även där den 18 september, tillsammans med Ung Vänster och andra vänsterorganisationer.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!