Vatikanen vägrar ta ansvar för barnvåldtäkterna

2010-04-21 14:09:56
Katolska kyrkans ledning har ännu en gång visat hur verklighetsfrånvänd den är och hur den vill göra allt för att försvara sitt medeltidspatriarkat grundat på fördomar och förtryck.

Kardinal Tarcisio Bertone, Vatikan­ens utrikesminister och ansedd som kyrkans näst högsta representant ef­ter påven, avvisar att prästernas celibatplikt kan ha någon koppling till de utbredda övergreppen på barn inom kyrkan runtom i världen.

Istället har han besvarat kritiken mot pedofilskandalerna bland katols­ka präster med ett utspel om att det skulle finnas ett samband mellan homosexualitet och pedofili.
– Många psykologer har visat att det inte finns någon länk mellan celibatet och pedofili medan många and­ra har visat, enligt vad jag har blivit underrättad, att det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili, säger Bertone på en presskonferens i Chile.
Oavsett om celibatet leder till pedofili eller inte är det ett faktum att kyrkan i årata upprätthöll ett systeml där våldtäkt mot barn inte polisanmäldes och där kända pedofiler inte hindrades att jobba med utsatta barn i skolor och i barnhem.
Bertone använder sig nu av exakt samma retorik för att envisa och upprätthålla samma onda system utan att ta ansvar för kyrkans oförnekliga inblandning i brotten. Påve Benedictus själv och högsatta kardinaler i bland annat Tyskland har anklagats för att ha mörklagt övergreppsfall och på Irland även ha tvingat offren att skriva på tystnadsplikter.
Våldtäkterna och övergreppen begicks av både präster och nunnor på pojkar såväl som på flickor och, ­vilket nya bevis från Irland och Tyskland påpekar, var kända för ett flertal biskopar i bägge länder så tidigt som på 1970-talet.

Katolska kyrkan valde dock att mörklägga dessa allvarliga brott för att kunna bibehålla sin starka ställning i katolska länder och fortsätta med att predika sitt moralhyckleri.
Kyrkan består av en sluten grupp män som påstås sig vilja försvara kärnfamiljen och barnen, men som i själva verket själva bär ansvaret för tusentals brott mot barn.
Katolska kyrkans försvar av heteronormen fängslar miljoner kvinnor och barn i våldsamma och destrukti­va familjeförhållanden världen runt. Den står för en sexualpolitik som är direkt ansvarig för den blixtsnabba hivspridningen i Afrika och för att tusentals kvinnor dör i barnafödande eller på underjordiska abortkliniker i tredje världen.

Påvens och kyrkans trovärdighet har aldrig varit så låga som nu, även i traditionellt katolska länder, och det senaste utspelet mot homosexuella vi­sar att gubbarna i ledningen inte har tagit något som helst lärdom av pedo-filskandalerna och ännu värre är det att de inte har för avsikt att erkänna att det var kyrkans väldiga brister som orsakade dem.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!