Växande svältkatastrof i Östafrika

2009-10-14 16:25:40
En oerhörd svältkatastrof hotar i Östafrika. Anledning­en är förödande klimatförän­dringar som lett till torka och missväxt i kombination med höga matpriser och en global ekonomisk kris.

– Det här är den värsta humanitära krisen som Oxfam sett i östra Afrika på över tio år, sa Paul Smith Lomas, hjälporganisationen Oxfams Östafrikachef, i slutet av september.
Uppemot 28 miljoner människors liv är i riskzonen.
Kenya och Somalia är bland de hårdast drabbade länderna.

Minst tio miljoner människor le­ver på svältgränsen i norra och östra Kenya på grund av den allvarliga torkan. Skörden i Kenya har fallit till 28 procent av den normala nivån efter fyra uteblivna regnperioder.
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO står Somalia inför den värsta humanitära katastrofen på 18 år.
Ungefär hälften av Somalias befolkning – uppskattningsvis 3,6 miljo-ner människor – är i behov av aku-
ta livräddande åtgärder och försörjningsstöd.
De fortsatt höga matpriserna förvärrar situationen. I Uganda, Kenya och Etiopien har priserna på majs fördubblats i jämförelse med två år tidigare.
Detta samtidigt som de rika länderna drar ned på matbistånd och katastrofinsatser.
Klimatförändringarna har förstört småböndernas skördar och jordar.
Regionen som är hårt drabbad väntas också vara den som i längden får mest problem med ökad svält och fattigdom. Klimatförändringarna förväntas även de slå hårdast mot länder­na söder om Sahara.

Med några års intervall uppkommer de fenomen som kallas El Niño (varmvädersfenomen) och La Niña (kallvädersfenomen).
På grund av växthuseffekten, me­nar forskare att deras balanser har rubbats, då dessa fenomen kommer allt mer frekvent och på de senaste åren har blivit starkare.
El Niño hotar att drabba länderna i Östafrika, främst Kenya, Tanzania och Etiopien, med översvämningar, vilket kommer att ha förödande konsekvenser mot livsmedelsproduktionen i regionerna.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!