Vd:arna tjänar 46 gånger mer än arbetarna

2013-02-13 11:54:37
Vd:arna (verkställande direktörer) på de största svenska bolagen har inkomster som är 46 gånger den vanlige arbetarens. Eller annorlunda uttryckt, lika mycket som en industriarbetare arbetar ihop under hela sin livstid.

I tisdags (den 12 februari) presenterade LO sin trettonde rapport i ­serien Maktelitens inkomster, Makteliten – klyftorna består.
Av rapporten framgår att de groteska inkomst- och förmögenhetsklyftorna har blivit bestående.
Maktelitens toppars, vd:arna i storföretagen, inkomst 2011 var över 14 miljoner kronor om man räknar in vad de fick i lön och kapitalinkomster (ränteinkomster, aktieutdelning). Det ska jämföras med att industriarbetarårslönen 2011 var cirka 300 000 kronor.
På ett år tjänade alltså topp-vd:arna ungefär lika mycket som en indu­striarbetare jobbar ihop under sin livstid.

På inkomsttrappans översta avsats finns också vd:arna i de privata välfärdsbolagen. De tjänade i genom­snitt 4 miljoner kronor (inkl kapital­inkomster) 2011. Tretton gånger mer än en industriarbetarlön.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!