Veckotidningen Offensiv 10 år

2007-11-08 11:06:39
– En arbetartidning får aldrig glömma sin roll som organisatör och agitator, sa Ulrika Waaranperä i inledningen till punkten ”Offensiv – 10 år som veckotidning”.

I samma veva som Rättvisepartiet Socialisterna blev ett eget parti 1997 övergick även Offensiv från månadstidning till veckotidning. Något som har varit avgörande för partiets förmåga att bedriva och ingripa i kamp.
Det första numret av Offensiv kom ut år 1973 och har strävat efter att stå i kampfronten under 1970-, 80-, 90- och 2000-talen.
I inledningen beskrevs det politiska läget i världen, hur kapitalismen leder till ökade klyftor, svält och oerhörda orättvisor, där den lilla eliten styr den stora majoriteten.
En värld där större delen av alla media är borgerliga och styrs av regeringar eller storkapitalister och där behovet av en vänsterpress är stort.
Jonas Brännberg från Luleå och flera andra förklarade i diskussionen att Offensiv är en naturlig del i bygget av RS.
Offensiv ska inom den närmaste framtiden få en ny layout efter att ha sett likadan ut i 10 år. Några ledtrådar till hur den kan komma att se ut gav Nikolaj Cyon, som är en av dem som jobbar med den nya layouten.
Hur man använder tidningen i kampsituationer och tips om hur man som arbetare kan sälja tidningen på sin arbetsplats genom att till exempel lägga fram den i fikarummet, togs det upp om i andra inlägg.
Per Olsson avrundade punkten och påminde om målet att nå 1 700 autogiroprenumeranter i höstens prenumerantkampanj och hade Jordbro i Haninge som positivt exempel, där många hushåll får Offensiv hem i brevlådan.
– Vi ser de första 10 åren som vår förhistoria. Vi ska fortsätta att använda tidningen för att bygga partiet och CWI.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!