Vem vågar bli gammal?

2011-11-10 00:55:04
Vänsterpartiets nya rapport, Vågar du bli gammal?, granskar äldreomsorgen i Sverige idag och betonar farorna med en allt mer privat äldre- och sjukvård.

Antalet månadsanställda inom äldreomsorgen i kommunerna har minskat med 11 200 anställda från 2006 till 2009, timanställda med 1 800. Den privata sektorn har däremot ökat samma treårsperiod med 13 100 månadsanställda och 400 timanställda. De samlade kostnaderna för äldrevården och omsorgen i fasta priser låg dock på samma nivå år 2009 som 2002. Kostnaderna för kommunernas insatser minskade under denna period med fyra procent medan landstingens beräknade kostnader ökade med fem procent; d v s kommunerna, som har ansvaret för äldreomsorgen, har dragit ner.

I en del som handlar om att vården utarmas av privatiseringar skrivs det; ”Om en privat verksamhet har kvalitetsbrister har de folkvalda och kommunens tjänstemän betydligt svårare att göra något åt det, än om en kommunal verksamhet har det. Direkt vanvård som drabbar de äldre kan pågå månad efter månad medan diskussioner förs med ansvarig utförare. Stora koncerner som Attendo Care och Carema har starka avdelningar för marknadsföring som direkt kan slå ner på kritiker i media”. Det ska inte vara ett alternativ att kunna göra profit på sjuka och/eller gamla människor.
I Boden har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans genomfört semesterstopp och vikariestopp inom äldrevården, samtidigt som cheferna åk­er till semesterhotell på utbildning. Kanske har kommunalråden för V i Boden inte läst rapporten?
Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!