”Vem vill bli miljonär?”

2015-08-05 13:32:26


Ensamkommande flyktingbarn reduceras till en profitstinn vara inom kapitalismen.

”Vill du bli miljonär på ett år, då ska du starta ett privat boende för ensamkommande barn.” Så går tongångarna just nu, inte bara mellan entreprenörer och lycksökare, utan också bland trängda och sarkastiska kommunala tjänstemän.

Det råder något av en panikstämning i många kommuner sedan Migrationsverket har uppgraderat prognosen på antalet ensamkommande barn som väntas komma till Sverige i år. Hittills har det kommit drygt 5 000 och prognosen är att 12 000 ensamkommande anländer innan årets slut.

De flesta kommuner – men inte alla – har tecknat avtal med Migrationsverket om hur många barn de kan ta emot. Det ökade behovet av platser gör nu att verket använder sig av en ny lag från år 2014 som ger staten rätt att kräva att alla kommuner ordnar mottagande för ensamkommande barn. Lagen kom till för att få de kommuner – företrädesvis moderatstyrda – som vägrade att ta emot ensamkommande barn att börja hjälpa till.
Migrationsverkets prioritering är att först vända sig till de kommuner där barnet har släkt eller vänner, därefter till kommuner som har mottagandeavtal och ledig plats.
Sedan anvisar verket barn till de kommuner som man inte har avtal med och som ännu inte har upprättat ett mottagande av ensamkommande barn.

Problemet är att platsbristen idag är så stor och akut att de tre första alternativen är otillräckliga. Därför får de kommuner som idag tar emot många barn räkna med att ta emot fler – över det avtal som har slutits.
I dagsläget kontaktar Migrationsverket med någon dags varsel kommunernas socialtjänst och meddelar att de här barnen kommer till er detta datum och det är er sak att ta emot, ordna god man, skolgång med mera. Kommunerna har ”tagits på sängen” mitt under semesterperioden med flera oplanerade anvisningar. Boendena kan nu inte alltid erbjuda eget rum och flera barn får dela.
Det är i detta läge som allehanda privata entreprenörer från olika branscher och utan kunskap nu dyker upp och vill investera sitt kapital med hög förräntning och tar fram fastigheter och erbjuder boenden till betydligt högre priser än vad de kommunala boendena kostar.

Under rubriken ”Flyktingbranschen attraktiv för företagare” rapporterade Radio P4 Göteborg den 29 juli om den akuta bristen på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Göteborg och hur stadsdelar tvingats köpa platser på privata boenden till ockerpriser.
– Vi har tvingats köpa platser som kostar 155 000 kronor per barn och månad. Det här är business. Det är en marknad idag, säger Ankie Widén, enhetschef på socialkontoret i Majorna-Linné i inslaget.
Det är uppenbart att staten, förutom en asylrätt värd namnet, borde satsa mer långsiktigt på bra, egna boendeformer för de ensamkommande flyktingbarnens bästa, istället för att kasta bort samhällsresurser på privata aktörer som utnyttjar bristsituationen för att de ”vill bli miljonärer”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!