Vem vill styra i Västernorrland?

2018-10-24 10:43:21

foto: Andrew Herbert
Vårdslakten i Västernorrland har försvårat för partierna att enas i ett nytt styre.

Ådalens massiva kamp för BB och ett återställt akutsjukhus i Sollefteå fick sitt politiska efterspel i höstens regionval. Majoritetsstyret straffades hårt då MP röstades bort och S mandat krymptes. För en dryg vecka sedan gav S, efter förhandlingar med M, även upp alla ambitioner på att styra regionen under den kommande mandatperioden.

Och medan S verkar vara i behov av att slicka såren i fyra år slåss nu partierna från det gamla landstingsstyret, den så kallade Vårdalliansen 2010-2014, om platserna vid köttgrytan.
Vårdalliansen samlar M, C, L, KD och förhandlar nu med Sjukvårdspartiet (SJVP). Problemet för de traditionella borgarpartierna är att SJVP, som tillsammans med V är en av valets vinnare, fick sitt stora stöd i Ådalen för att partiet vill öppna BB och återetablera Sollefteå som ett akutsjukhus igen. SJVP säger liksom V att dessa krav ej är förhandlingsbara. 

Däremot tycks SJVP vara öppna för olika ägandeformer, medan V kräver att sjukhuset även fortsättningsvis ska ägas av samhället. V har i sin tur samtidigt föreslagit att V och den gamla Vårdalliansens partier bildar en ”Regnbågsallians” med sex partier som styr landstinget. Inget av partierna vill än så länge ha med SD i något regionstyre. Argumentet för detta har i media inte varit rasismen, utan att de är för opålitliga.
Nyligen hoppade L av förhandlingarna inom Vårdalliansen och det är svårt att se vilka som ens vill eller kommer att ta sig an att styra hälsovården i länet. S verkar som sagt inte intresserade och säger att partiet kan tänka sig stödja budgetförslag från ett minoritetsstyre.
Mellan raderna kan anas att den regionledning som väljs kommer att försöka lägga nya beslut om BB och Sollefteå sjukhus på framtiden i ett budskap om att regionen och vården nu behöver lugn efter all turbulens. Besked om det nya regionstyret lär dröja och bli ett minoritetsstyre betående av flera partier på nåder av S. Att ge det nya styret beteckningen ”Regnbågsalliansen” vore fel då partifärgerna i kompromisser och svek kommer att blandas till ”Den grå alliansen” som mest sitter av mandatperioden för att förbereda sina partier för nästa val.
Närmast samlas regionfullmäktige 24-25 oktober.

Verkligheten för patienter och personal är dock ständigt närvarande. I december 2017 föddes vårdcentralen Voon (Vård och omsorg i Norrland) i Sollefteå som ett barn av vårdkampen i Ådalen. Vårdcentralen drivs som en kooperativ ekonomisk förening utan vinstintresse.
Voon fick direkt ett stort gen­svar både hos befolkningen i Sollefteå och i grannkommuner. Listade patienter har gått från 0 i starten till 7 888 idag, den största tillväxten av patienter i länet. Vårdcentralen, som har en personalstyrka på cirka 30, uppges idag ha länets största vårdtyngd. Det har gett upphov till stora kostnader för mediciner och tjänster som röntgen och laboratorietester som upphandlats av Region Västernorrland. Ur detta har en skuld till Regionen på 833 000 kronor uppstått. Voon har begärt anstånd med skulden, men fått avslag. Regionen säger att de följer regelverket och inte kan göra undantag för Voon.
Regionen kommer att dra skulden från nästa utbetalning till Voon. Följden kommer att bli att Voon får problem med löner och andra utgifter från och med november. Konkurs hotar om inget görs.

Torsdag den 25 oktober har Voon medlemsmöte där förslag och handlingsplaner kommer att behandlas. Nils-Gunnar Mohlin, Voons styrelseordförande, hoppas enligt allehanda.se fortfarande på ett ingripande från politiskt håll då regionens finansutskott har möte på fredagen den 26 oktober.
Men Voon har också egna planer för att lösa krisen: värva ytterligare 1 000 patienter, kapitaltillskott från andelsägarna, besparingar och insamlingar. Nils-Gunnar vittnar i allehanda.se om att krisen utlöst ett stort stöd och en stor vilja hos medlemmarna att hjälpa till.
Regionens egna vårdcentral har det senaste året förlorat 45 procent av sina listade patienter och bemannas idag endast av en heltidsanställd läkare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!