”Vi är en kraft att räkna med”

2013-02-20 13:46:55

foto: Linn Mäkelä
Clare Doyle från Committee for a Workers’ Internationals internationella sekretariat.

Clare Doyle, från CWI:s internationella sekretariat i London, besökte Rättvisepartiet Socialisternas kongress i helgen den 16-17 februari. Clare öppnade sin rapport med att prata om de enorma revolutionära stämningar som rådde i Europa för nu 40 år sedan, och där CWI fick kämpa hårt för att kunna förstå, analysera och i viss mån bevittna händelserna. Vi hade under den här perioden minimalt inflytande och det var inte tal om att kunna ingripa.

– På CWI:s första kongress deltog medlemmar från sju länder, däribland Tysklands två medlemmar. Idag har Tyskland en 400 medlemmar stark sektion och CWI finns i 50  länder, runt om i hela världen.
Detta var bara ett av Clares exempel på hur explosivt CWI vuxit, och fortsätter att växa.
– På CWI:s Latinamerika-skola kom det 160 personer, i Brasilien har man värvat 45 nya medlemmar. I Venezuela har kamraterna lyckats stå pall på vår politik och kunnat utvecklas som sektion under tiden.
I Bolivia är målet att kunna etablera en verklig sektion det kommande året, samma sak gäller Finland bara för att nämna några andra exempel.
– I USA ställde vi för första gången upp till val i Seattle där vi kammade hem 27 procent av rösterna. I Australien, Melbourne, blev vår kommunfullmäktigeledamot återvald med 37 procent av rösterna.
I Israel där ett heroiskt arbete under en längre tid utförts, kom 150 personer på en socialismhelg. I Israel har vi idag 50 medlemmar.

Internationalen är en kraft att räkna med, har hundratals medlemmar i flera sektioner, och tusentals i England/Wales. Ett par sektioner har veckotidningar och flera andra har månadstidningar och även regelbundna uppdateringar över internet. Nu när EU åter står inför revolutionära uppror, kommer våra krafter att sättas på prov och utmanas av dessa rådande stämningar.
Nordafrika, Kazakstan och Kina, för att bara nämna några exempel.
Vi måste, som Clare berättade om, hålla fast vid vår klara politiska riktning och göra en nykter analys av läget, för att kunna ingripa världen över i de uppblossande kamperna. Det finns flera bra exempel på hur våra tidigare kamperfarenheter har hjälpt oss, som inför den planerade folkomröstningen om självständighet i Skottland, där vi tack vara våra erfarenheter och sofistikerade syn på nationalismen och deras illusioner om den nordiska modellen kan möta nationalisternas argument.
– Detta är en av de stora fördelarna med att vara en international.

En av de mest intressanta och explosiva händelserna just nu är i Sydafrika, där lanseringen av det nya arbetarpartiet kräver en miljon namnunderskrifter. Det är en enorm utmaning som vi, tack vare vår nödvändiga, teoretiska klarhet och våra erfarna kamrater, kommer att klara.
För att stödja arbetet i Afrika, kommer CWI att behöva bistå med en insamling av 30 000 euro (250 000 kronor), kanske till och med mer senare.
– Belöningen är bildandet av en revolutionär massorganisation vars ledning kan vara med i kampen om makt i Sydafrika, och som blir en fyrbåk för hela världens arbetarklass. Detta är vad som står på spel.
Max Håkanson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!