”Vi får aldrig andas ut”

2011-01-27 16:39:47




– Även om sparkravet för i år har minskats från två till en halv procent säger kommunen att det kommer att innebära uppsägningar. Och be- sparingen på två procent är bara uppskjuten till nästa år. Eventuellt kan övertalig personal i år lösas genom pensionslösningar, men det blir fortfarande färre pedagoger i skolan och mer att göra för dem som blir kvar, säger Le­na Heikka, ordförande för Lärarnas Riksförbund (LR) i Luleå.

Som Offensiv tidigare har skrivit planeras det nedskär- ningar på 7-8 miljoner kronor i skolan i Luleå till hösten.
Den S-ledda Barn- och Utbildningsförvaltningen har beslutat att nästan hela nedskärningen ska ske på Centrala stödteamet och grundskolan, där elevpengen till hösten minskar med 1 280 kronor per elev. Utöv- er det sker neddragningar på grund av ett minskat elevantal.
– Men nu planar elevantalet i grundskolan ut. Skolledningen hävdar dock att minskningen fortsätter på gymnasiet men vi tror inte det kommer att bli så. Grannkommunerna drar ned så mycket på sina utbildningar så många fler elever från andra kommuner kommer att söka till Luleå. Det ser vi redan en trend på.

Har klasstorleken ökat på grund av nedskärningar?
– Vi har inga siffror på det, men det är något som vi borde kolla upp. Men rektorerna kan nästan bara spara genom att ha färre pedagoger anställ­da – och då blir förstås klasserna stör­re. Och det här sker trots att Skol- verket nyligen sammanställt rapporter som visar att för de flesta, och speciellt för elever med föräldrar utan studiebakgrund är små klasser viktigt för studieresultaten, till och med viktigare än specialpedagoger.
– Vi får aldrig andas ut. Om kommunen ska spara 1,5 procent till nästa år börjar de väl planera uppsägningar redan i år.
Förutom nedskärningarna dränerar friskolor kommunen på pengar. Till hösten kan evetuellt ytterligare en stor friskola öppna, vilket skulle inne­bära nya bekymmer med tomma kommunala lokaler, ”övertalig” personal och underskott.

Lärarna är också mycket missnöj­da med kommunens lönepolitik och LR menar att kommunen bryter mot kollektivavtalet.
I sitt yrkande inför vårens löneförhandlingar skriver de bland annat: ”För lärare inom grundskolans senare år och gymnasieskolans lärare i allmänna ämnen är … löneutvecklingen 13 till 14 procent vilket är ett allvarligt missgynnande. KPI, konsumentprisindex har under samma period (2000-2009) förändrats med 20,5 procent (SCB) – ytterst anmärkningsvärt.”
I yrkandet kräver de lönelyft på minst fyra procent.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!