“Vi fortsätter kampen för flyktingamnesti”

2010-08-18 14:33:04
Igår konstaterade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att partiet inte kommer att driva frågan om en allmän flyktingamnesti vilket är en nyckelfråga för många av deras väljare .
– Jag ser väldigt, väldigt små förutsättningar för att vi skulle få igenom en allmän flyktingamnesti. Jag säger det för att jag inte vill ge några falska förhoppningar till de människor som lever i den här otroligt svåra situationen, det vore väldigt olyckligt, sa Wetterstrand  till Svenska Dagbladet den 17 augusti.
Stefan Berg, riksdagskandidat för Rättvisepartiet Socialisterna poängterar:
– Flyktingamnesti 2005 var en gräsrotsrörelse som tvingade Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ta ställning för en allmän flyktingamnesti då det inte fanns något officiellt regeringssamarbete med S, men nu när Wetterstrand vill bilda regeringen med Socialdemokraterna är hon inte beredd att ta striden för asylsökande.
– Aldrig har det varit så svårt att få asyl i Sverige som idag. Den svenska asylpolitiken har brutaliserats till en ”kör ut dem"-politik. Detta har skett under en 20-årsperiod och ansvaret vilar på såväl Socialdemokraterna som Moderaterna. Det är bara gräsrötterna som kan tvinga fram en förändring genom gemensamma protester och miljöpartiets svek sätter inte stopp för detta, fortsätter han.
De flyktingar som lyckas ta sig till Sverige möts av en omänsklig flyktingpolitik. 2009 sökte 24 175 människor asyl, sju av tio nekades, det innebär att enbart 0,002 procent av världens 43 miljoner flyktingar fick stanna i Sverige. Till och med barn och ensamma barn utvisas till länder där krig och/eller tortyr pågår (Afghanistan, Iran, Irak, Somalia, Gaza, Etiopien, Kongo mfl)
Rättvisepartiet Socialisterna var de som tillsammans med Ingen Människa Är Illegal, Iranska flyktingars riksorganisation och Irakiska flyktingförbundet tog initiativ till Göteborgsnätverket Asylrörelsen. Ett nätverk som lyckats stoppa flera utvisningar till Irak och Afghanistan med hjälp av mänskliga blockader.
Asylrörelsen har organiserat fler debatter, manifestationer, blockader och demonstrationer för asylrättens återinförande.
Rättvisepartiet socialisternas krav är:
  • Riv fort Europas murar
  • Stoppa utvisningarna
  • Återinför rätten till asyl
  • Nej till kriminaliseringen av flyktingar
  • Amnesti åt gömda och asylsökande

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!