”Vi har dragit en linje i sanden”

2012-11-07 21:01:01




Tisdagen den 30 oktober använde polisen gummikulor och tårgas på nära håll mot de strejkande på Anglo American Platinums (Amplats) gruva i Thembelani. Denna attack var piskan, som vid sidan av en mycket liten morot i form av återanställning och en engångsersättning på 2 000 rand (1 500 kronor), utgjorde ett försök av gruvföretaget Amplats att tvinga tillbaka arbetarna till jobbet.

Detta avtal mellan Amplats och facken, inklusive NUM, godkändes inte av gruvarbetarna. Tidigare hade Amplats gett 12 000 arbetare sparken. Då de beslutsamma och organiserade gruvarbetarna inte backade sökte bossarna en annan väg för att fortsätta sin brutala utsugning av arbets­kraften.
Gruvarbetarledaren Hoshoko Let­shoba säger att gruvarbetarna är fast beslutna att fortsätta kampen för att få sitt minimilönekrav på 12 500 rand uppfyllt. Han beskriver några av de förföljelser som gruvarbetarna ­utsätts för – omkring 500 av dem har blivit arresterade på grundval av falska anklagelser.
Hoshoko är medlem i Democratic Socialist Movement, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Sydaf­rika, och var en av huvudtalarna under den Socialism 2012-helg som Socialist Party i England och Wales (CWI) anordnade den 3-4 november.

Arbetare och fackliga aktivister världen över har förskräckts av den roll som NUM spelade i samband med Marikanaattacken. NUM har åter varit inblandade i ytterligare försök att undergräva strejken och påtvinga gruvarbetarna sitt ledarskap, inklusive genom försök att organisera ett provokativt massmöte i gruvområdet Rustenburg förra lördagen.
Två arbetare som deltog i en motdemonstration blev skjutna med skarp ammunition under de sammanstötningar som följde mellan strejkande arbetare på ena sidan och fackliga företrädare och polisen på den andra.
Arbetarna förkastar dock numera NUM. Som DSM förklarar saken ”stod NUM-ledningen på andra sidan klassbarriären, i aktivt samarbete med gruvbossarna, genom att fördöma de egna medlemmarnas krav och aktioner, samt manade ANC att hjälpa till med att få slut på strejken och polisen att krossa den”.
Enligt Reuters har de strejkande ”satt en skarp och skoningslös belysning på Sydafrikas ihållande inkomstojämlikhet och Nelson Mande­las ANC-löften om att bygga ett bättre liv för alla efter det vita minoritetsstyrets upphörande”. Detsamma gäller också NUM och Cosatu. ­Hoshoko rapporterar även om att stödet för bygget av ett nytt massarbetarklassparti växer.

DSM argumenterar för en ny regering som kan förstatliga ­gruvorna, bankerna och jorden. Den ledande DSM-medlemmen Mametlwe Sebei citeras i sydafrikansk press från ett massmöte med AngloGold Ashanti-arbetare: ”Vi har dragit en gränslinje i sanden. Vi bygger ett socialistiskt alternativ”.
Stöd de sydafrikanska gruvarbetarna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!