”Vi har kommit för att ha en framtid”

2016-02-17 16:41:53

foto: Elin Gauffin
Separerade från sina familjer har de lyckats fly till Sverige, bärandes på olika trauman.

Zalmai, Sadeq och Azimjafare har nyligen kommit till Sverige från Afghanistan. De har haft tur och på kort tid fått både uppehållstillstånd och boende hos olika familjer. De blir bekymrade när de hör om hetsen mot flyktingar och speciellt mot ensamkommande afghanska ungdomar.

–Vi har kommit för att vi vill ha en framtid, säger Zalmai.

– Vi vill jobba hårt och skicka pengar till våra familjer. Alla är fattiga i Afghanistan. Jag kommer från en by i Balkhprovinsen. Det är mycket terroristattacker från talibaner och Daesh där. Motsättningar mellan olika folkgrupper gör att vi inte kan bruka jorden och försörja oss.

Sadeq berättar att han är hazar. I 32 år har talibanerna krigat mot hazarer. Varje dag dödas hazarer av talibanerna.

– Jag flydde hit från Iran. Min farfar flyttade till Iran från Afghanistan. Det gick inte för oss afghaner att vara kvar i Iran. Polisen trakasserade oss och började fängsla oss. Vi fick gömma oss i en månad i skogen, berättar Azimjafare och fortsätter:

– Vi flydde först till Turkiet. Vi var i händerna på smugglare och de tog min familj någon annanstans. De har försvunnit och jag har inte haft någon kontakt med min familj sedan dess.

Alla har varit med om en jobbig flykt. De åkte båt över havet och passerade 13 länder. De visar bilder på hur de fick sova på gatan i Grekland.

– Vi kanske ser friska ut på ytan. Men varje natt ligger vi vakna och tänker med oro på våra familjer, hur det ska gå för dem, säger Zalmai.

– Jag behöver hjälp av läkare för mina problem med oro och ångest, säger Azimjafare.

När killarna får höra om den sexism de beskylls för skrattar de trött.

– Vi har ju flytt från Afghani­stan för att få ta del av ett samhälle som har kommit längre, som har en annan kultur. Varför skulle vi vilja upprätta den kulturen här? Vi har flytt från en del av islam där kvinnan bara får stanna i hemmet eller vistas ute dold under hijab. Vi har inte kommit hit för att titta på svenska tjejer, utan för att kunna leva och jobba hårt.

– Självklart kan det finnas en och annan afghan som gör fel. Men man ska inte dra alla över en kam – det är rasism, avslutar Zalmai, Sadeq och Azimjafare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!