”Vi hungrar efter frihet”

2018-12-12 14:24:17

foto: Amer Mohammed Ali
NCDK (Kurdiska Demokratiska Samhällscentret) hungerstrejkar i Stockholm.

I Stockholm hungerstrejkar cirka 25 personer från NCDK i protest mot att Abdullah Öcalan fortfarande är fängslad i Turkiet. 

– Jag som kurd känner mig inte fri så länge Öcalan inte är fri, säger Cenan, av de hungerstrejkande.
Hungerstrejken är inne på sin sjätte dag och kommer att fortsätta till den 21 december. Den 17 börjar en obegränsad hungerstrejk i Strasbourg.
– Strejken sker dygnet runt. Vi är här på Odenplan från kl 11-17, sen är vi i vår lokal över natten. Vi är tillsammans hela tiden och de som vill göra oss sällskap är välkomna. 

Öcalan har i februari suttit fängslad i 20 år. Han har ingen kontakt med omvärlden och all kommunikation som sker har varit skriftligt.
– Vi vet inte hans hälsotillstånd eller om han ens lever. Vi måste sätta tryck på Sverige och EU för att våga agera mot Erdoğan och Turkiet, säger Cenan.
Förutom Öcalan har flera politiker och ledare för HDP (Vänsterkoalitionen i Turkiet, ett pro-kurdiskt parti) fängslats och blivit utsatta för sabotage för att försöka slå ut dem i valet. I år hävdes det undantagstillstånd som Erdoğan införde. Oppositionella fruktar att fler repressiva lagar kommer att genomföras för att se till att förbud och statlig repression fortsätter råda.
– Det här är en del av systemet. Vi ser hur kapitalismen som system krisar och fallerar. Det är inte annorlunda i Mellanöstern. Det uttrycker sig annorlunda, men är en del av samma problem. Här i Sverige har vi ingen regering, vi har skuldfällor, en ekonomisk kris och bostadskris. Så är det nu överallt.

På lördag kl 15 kommer NCDK att ha protest på Norra Bantorget.
– Alla är välkomna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!