”Vi kräver arbetskläder och respekt”

2008-10-01 16:43:20
På Umeå kommunfullmäkti­ge den 27 oktober kommer man att debattera införandet av arbetskläder till förskolepersonal. Förslaget kommer från Rättvisepartiet Socialisternas ledamot Carola Bo­dén, som själv arbetar som barnskötare.

– Det är absurt att personal inom förskolan tvingas bekosta sina egna arbetskläder, säger Carola och fortsätter:
– Förskoleverksamheten ställer krav på att man till exempel ska kun­na vara utomhus när det regnar eller är väldigt kallt. Dessutom slits kläderna extra mycket när personalen arbetar med barnen på deras nivå, något som ofta innebär knästående.
Kravet på arbetskläder har tidigare förts fram av både Kommunal och Lärarförbundet. Kravet kan ock­så försvaras av jämställdhetsskäl. An­dra, manligt dominerade, yrkesgrup- per har ofta yrkeskläder, exempelvis vaktmästare eller byggnadsarbetare.

– Att förskolepersonalen inte har rätt till arbetskläder är en kvarle­va från när kvinnors arbete inte sågs som riktiga yrken, säger Carola Bo­dén.
– Men att arbeta på förskola är både fysiskt påfrestande och kräver ordentlig utbildning. Därför kräver vi rätt till arbetskläder, precis som and­ra yrkesgrupper.
– Rätt till arbetskläder handlar också om att behandlas med samma respekt som andra yrkesgrupper, avslutar Carola.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!