”Vi kräver lägst 18 000”

2006-12-10 18:21:35
Redan nu börjar kraven inför nästa års avtalsrörelse, som berör nästan hela arbetsmarknaden, att diskuteras i facken. I Kommunal Stockholms län ska sektionernas krav redan vara inne.

Det sker i en tid av rekordvinster och nya överskott i stat, kommuner och landsting. Samtidigt har tjänstemännens löner stadigt dragit ifrån arbetarna en procentenhet varje år under 2000-talet, så att lönegapet ökat till hela 43 procent.
Mot denna bakgrund har Kommunal sektion 26 lämnat in tuffa krav på bland annat en lägstalön på 18 000 kronor i månaden, lokal strejkrätt och avtalen ut på omröstning.
–  Vi upprepar de krav vi ställde redan (strejkåret) 2003 och som ännu inte genomförts. Om vi inte får upp golvet kan vi bara förlora lönemässigt. Det är också läge att kräva heltidslöner, säger sektionens ordförande Lena Ezelius.
Rätt till heltid motiveras av att sysselsättningsgraden även för fast anställda kommunalare är så låg som 63 procent. Lokal strejkrätt krävs mot bakgrund av att förbundet vill lägga allt större vikt vid lokala förhandlingar, d v s på en nivå där facket idag är maktlöst och man till exempel i Stockholms stad bara fått ut elva öre mer utöver det centrala avtalet. Slopade individuella löner, bort med karensdagen och 100 procent i sjuklön är andra krav.
En 13:e månadslön till semestern och 30-timmarsvecka krävs också. I höstens rådslag var frågorna formulerade på ett sätt som visade att Kommunals ledning ville dumpa kravet på 6 timmars arbetsdag.
–  Men rätt till heltid och 6-timmarsdag kan inte ställas mot varandra, heltidslön är en förutsättning för det andra, menar Lena Ezelius.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!