Vi står bakom Sofia

2015-09-16 11:59:50

foto: Studenter mot Rasism
300 elever demonstrerade för att låta deras klasskompis Sofia stanna i Sverige.

– Det är jättebra att så många kommit och att informationen har spritt sig på så kort tid, sade Ella Öqvist när cirka 300 elever samlades utanför Björknässkolan i Boden för att marschera till Migrationsverket för att kräva att Sofia från Kirgizistan ska få stanna i Sverige.

Sofia går på det estetiska programmet och när hennes studiekamrater gjorde en film om hennnes utvisningshot spred den sig som en löpeld. När detta skrivs har filmen 323 000 visningar och 6 000 gilla-markeringar på Facebook.
– Vi hoppas att det här leder till att Migrationsverket tar upp fallet igen, det har fungerat förr, berättade Tea Berglund på manifestationen.

 Vad tycker ni om svensk asylpolitik?
– Det är helt fel att bli invaggad i en falsk trygghet och börja bygga upp ett liv här, för att sedan få utvisningbesked. Efter fyra år i Sverige har hon skaffat sig en trygghet här som nu rivs ned. Hon har redan gjort det en gång tidigare när hon tvingades fly. Det är orättvist, sade Ella Öqvist.

När demonstrationen samlades på Medborgarplatsen talade kommunfullmäktiges ordförande Eivy Blomdahl (S) om Kirgizistan som ett land i sönderfall. Sofias lärare Kristin Berglund menade att Sofia måste få avsluta sin utbildning.
– Vi tänker inte låta Sofia åka tillbaka. Vi är 50 i vår kör, och vi tänker inte bli 49! sade Maja Pekkari när demonstrationen kom fram till Migrationsverket. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!