”Vi talade samma språk”

2013-04-21 10:04:18


Från första stund var det kö till CWI:s bokbord på World Social Forum i Tunisien.

Offensiv har träffat Tamer, som var i Tunisien under slutet av mars som en del i en internationell grupp från Committee for a Workers’ International (RS international) för att delta på World Social Forum.

– Situationen är inte stabil i Tunisien. Ennahda har styrt landet i två år, men de kan inte styra som de skulle vilja. De har tappat mycket stöd som ett resultat av den ekonomiska situa­tionen, arbetslösheten, attacker på mänskliga rättigheter, attacker på fackliga aktivister etc. De har tappat mest stöd hos unga.
– Sedan två år tillbaka har framförallt matpriserna ökat. Lök ­brukade kosta 0,20 euro kilot och nu kostar det 2 euro kilot. Det här är bara ett exempel och arbetarklassen och ungdomarna söker ett alternativ till Ennahda.
– Vissa tror att Ennahda kommer att förlora i nästa val, stämningarna är emot det styrande partiet, inte för det, och även emot politisk islam. Folk känner att de inte erbjuder ett verkligt alternativ. Det är en ­liknande situation i Egypten.

– Jag var i Tunisien för att delta i World Social Forum (WSF). Jag var där för att lyfta fram vår (CWI:s) hållning i olika frågor och ­presentera den för tunisier och ungdomar från andra länder. Sprida våra idéer och framförallt socialismen.
– Vi upplevde en acceptans för våra åsikter, speciellt bland ungdomar. De upplever att vi är något annat än den traditionella vänstern och de ser oss som ett seriöst alternativ. Vi baserar all vår politik på klassfrågor till exempel, vilket är unikt. Alla som kom för att diskutera med oss insåg att vi har andra idéer och en interna­tionell politik. Vi kom från många olika länder, men vi talar samma språk.
– Vi organiserade också ett offent­ligt möte den tredje dagen under WSF. Vi hade det under parollen ”Ungdom mot kapitalism”. Det gick otroligt bra! Mer än 100 personer deltog och vi hade väntat oss kanske 30. Vi hade en väldigt internationell diskussion också, personer från Belgien, Italien, Irland, Libanon, Syrien och Egypten talade. Vi hade också tal från Paul Murphy, CWI-medlem­men från Irland som sitter i EU-parlamentet.
– De flesta som deltog på mötet var positiva och ville ha fler diskussioner med oss, och det är så vi kan befästa våra idéer. Det rådde en konsensus rörande våra idéer om antika­pitalism, om att vi måste bygga en internationell rörelse mot kapitalismen och bekämpa den.
– Det var många som ville gå med i vår organisation på det här mötet så vi spenderade typ 3-4 timmar ­efteråt med att diskutera med ungdomar från en massa olika länder, bland annat Nigeria, Syrien, USA och ­Kanada.
– Från den första dagen på WSF var det alltid kö till vårt bokbord där vi sålde vårt material. Oftast var det mer än 15 personer runt bordet och ibland så många som 50. Många var intresserade av vår hållning i nationella frågan, om hur vi bekämpar rasismen och så vidare. Vi förklarade vår hållning och att socialistisk kamp, i slutändan, är det enda som kan skapa ett jämställt samhälle.
– De som tror på och kämpar för politisk islam, och medlemmar i Ennahda eller andra islamistiska ­partier, kom till vårt bokbord varje dag för att diskutera med oss. Varje gång lyssna­de andra på dessa diskussioner och såg då att islamisterna inte ger ­några nya svar, men att vi gör det. Vi säger att varje person har rätt att tro på vilken religion de vill. Eller att inte tro på någon religion alls. Men vi säger också att socialism är det som kan få ett slut på förtrycket. Religion är ­inte svaret för frigörelse, men alla har rätt att tro.

– I Afrika generellt är den enda lösningen på de nationella frågorna, och det finns många där, en enad arbetarrörelse mot regimerna i dessa länder. Att bygga massarbetarpartier i alla länder med ett socialistiskt program för arbetare, unga och med starka och oberoende fackföreningar. En enad front mot kapitalism och för en socialistisk konfederation i Nordafrika och Afrika.

Intervju: Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!