
Vissa berättar att de upplever att deras nya privata vårdcentral ger bättre service m m. Jag, som själv arbetar som sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus, har träffat anställda i privata vårdcentraler som upplever att de har det bättre än när de slavade åt landstinget.
Ibland finns åsikten att privatiseringarna tvingat landstinget att bättra sig. Vi har inte heller försvarat landstinget som det är idag. Inom till exempel Västernorrlands landsting har det varit ständiga nedskärningspaket och landstinget har anställt dyra konsulter som kommit med det ena tokiga förslaget efter det andra. Man har samtidigt kunnat se höga chefer som höjer sina löner m m.
Vi säger nej till dagens privatiseringar av välfärden, men det innebär som sagt inte att vi är okritiska till hur den offentliga vården och omsorgen styrs. På flera håll runt om i landet har vi drivit ”Rädda Vården”-kampanjer och liknande mot nedskärningar på vården. Dessa har varit protester mot hur den offentligt drivna verksamheten sköts.
Vi har också kämpat för bättre löner och arbetsvillkor för personalen, mot delade turer och för högre löner m m. Även i kommuner och landsting utnyttjas vikarier, är lönerna låga och man pressas av ständiga nedskärningar. Det är samma politiker som styr i kommuner och landsting som drivit igenom privatiseringarna.
När vi säger nej till privatiseringarna är det för att vi försvarar principen om en offentlig vård. Vi vill sätta stopp för privata bolag som försöker tjäna pengar på verksamheten och ofta begränsar offentlighetsprincipen m m. Vinstdrivande bolag skär ned på vård och personal för att göra vinst.
Vi kräver stopp på det privata och återkommunalisering m m. Men vi säger också att den offentliga vården behöver rustas upp, det behöver anställas mer personal och ges mer inflytande till anställda och brukare.
Per Johansson