Vi vill möta dig i Husby, Stephen ”Blackstone” Schwartzman!

2016-10-27 14:19:08


En imponerande kampanj har byggts upp i Husby mot privata skumraskbolag.

Hej Mr. Schwartzman, vi husbybor undrar om du som vd och styrelseordförande i Blackstone och som enligt tidskriften Forbes idag är kungen av Wall Street ens känner till att ditt fastighetsbolag just har köpt upp kontrollen över D. Carnegie & Co?

 D. Carnegie & Co är ett svenskt fastighetsbolag som specialiserar sig på lönsamma klipp på bekostnad av hyresgästerna i slitna förortsområden som Husbys allra mest bortglömda kvarter.

Vi har genom att googla kunnat se att Blackstone lovar att berätta om sin roll som ny huvudägare i D. Carnegie & Co på dess (nu uppskjutna) kommande kapitalmarknadsdag i Stockholm. 

Vi husbybor och hyresgäster är inte särskilt kapitalstarka. Men vi vill försäkra dig om att vi faktiskt ändå anser oss ha ett så mycket större legitimt intresse av att kunna diskutera och ta ställning till dina planer för vårt bostadsområde än de investerare på kapitalmarknadsdagen som endast är intresserade av att bli rika på vår bekostnad. 

Vi vill därför bjuda in dig, Mr. Schwarzman, att snarast möjligt meddela oss om och när du kan ställa upp på ett informations- och diskussionsmöte i Husby om Blackstones planer för de boende i era nyförvärvade fastigheter här och i liknande förorter. 

Vi kan inte undgå att imponeras över hur ditt idag världsledande riskkapital-, finans- och fastighetsbolag Blackstone, enligt Forbes, har lyckats gå ännu starkare genom varje sprucken finansbubbla, som USA:s sparbankskris på 1980-talet, it-kraschen i slutet av 1990-talet och inte minst finanskrisen 2008-2009, varefter värdet på Blackstones tillgångar har fyrdubblats!

Ditt bolag har blivit så rikt att du själv har kunnat inkassera ofattbart stora årsinkomster, som senast 800 miljoner dollar (7 135 miljoner kronor) bara under förra året 2015, vilket enligt Forbes artikel är 30 gånger mer än årsinkomsten för USA:s högst betalda bankchefer.  

Därför känns det för oss boende i fattiga förorter som Husby väldigt utmanande att läsa att du för några år sedan reagerade så hårt mot Obamas förslag att höja skatten för riskkapitalbolagschefer som dig själv att du jämfört det med Hitlers ockupation av Polen. 

Är det nu vår tur att betala för att du ska bli ännu rikare?

Vi kan också på Blackstones hemsida för dina fastighetsbolag läsa att ni förvaltar fastigheter globalt till ett värde av 103 miljarder dollar (918 miljarder kronor), däribland kinesiska gallerior, europeiska logistikföretag, industri- och kontorsbyggnader i världens största städer, 50 000 amerikanska småhus och 96 000 bostadsföretag för flerfamiljsbostäder – plus 300 000 hotellnycklar, varav Hilton Worldwide är de mest kända. 

Det låter mycket imponerande. Men Mr. Schwartzman, låt oss på en gång varna dig för att Husbys hyresgäster förmodligen inte är lika beredda att utan knot betala lika skyhöga priser för sitt boende som Hiltons hotellgäster, med en hyreshöjning på 54 procent för en slarvigt utförd renovering av en lägenhet som någon har flyttat ut från!

Dessvärre framkallar den affärsidé som presenteras på Blackstones hemsida för fastigheter kalla kårar längs våra ryggar: ”Buy it”, ”Fix it”, ”Sell it”. 

”Buy it” sägs betyda att ”vi förvärvar högkvalitativa, inkomstbringande tillgångar till rabatterade priser”. 

”Fix it” sägs betyda att ”vi plockar ut värden genom att proaktivt hantera vilka fysiska eller operativa frågor som helst med en aggressiv förvaltning av tillgångar”. 

”Sell it” sägs betyda att ”när väl tillgångarna har stabiliserats säljer vi investeringarna till långsiktiga fastighetsägare och betalar vinsten till våra investerare”.

Men exakt samma sorts fastighetsklipp på hyresgästernas bekostnad har redan genomförts flera gånger på dessa svenska miljonprogramshus som för länge sedan borde vara betalda, Mr. Schwartzman. 

Det gäller alla de sju tidigare och enligt sin egen falska propaganda lika ”långsiktiga” fastighetsägare, alltifrån Svenska Bostäder (ägt av Stockholms stad som byggde husen och sedan tyvärr först av alla sålde dem) och därefter den långa raden privata fastighetsägare. Från Förstaden, Mandamus, Akelius, Wallenstam och Stendörren till de senaste huvudägarna i D. Carnegie & Co (de stora investerarna i Kvalitena, Frasdale och Svensk Bolig Holding) som nu blir ännu mycket rikare på att sälja huvuddelen av bolaget till Blackstone. 

Vi vet inte om du eller de i ditt företag Blackstone som köper upp D. Carnegie & Co är medvetna om de falska löften som utfärdas om att bolaget successivt renoverar lägenhet för lägenhet till nyskick och samtidigt rustar upp fasader och gårdar, när inte ens det mest elementära underhåll utförs av alla slitna lägenheter, hus och gårdar och som hyresgästerna gång på gång har begärt. 

Att ens tala om nyskick efter illa utförda upprustningar under några få veckor är också en skandal, när nivån inte ens är i närheten av de oändligt mycket mer grundliga renoveringar som utförs mot mindre än hälften så stora hyreshöjningar i de 60 procent av Husbys likadana hyreshus som fortfarande ägs av Svenska Bostäder. 

Allt fler av de boende själva har när detta skrivs inlett en dokumentation av det gravt eftersatta underhållet, samtidigt som 400 hyresgäster i Husby har skrivit under protestlistor med krav på omedelbart underhåll utan hyreshöjningar och renoveringar som inte får vara sämre eller leda till större hyreshöjningar än i Svenska Bostäders likadana hus. En manifestation med överlämning av dessa listor planeras som bäst till den 10 november, då de boende också begär att D. Carnegies ledning ska infinna sig. 

Vi vill också bjuda in dig att när det passar dig bäst med egna ögon besöka några typiskt illa underhållna bostäder och lägenheter i Husby. Det är för oss fullständigt orimligt att våra hem ska köpas och säljas på en spekulativ marknad för ständigt nya fastighetsklipp ovanför de boendes huvuden. 

Vi begär att du och Blackstone går med på att ett nytt ramavtal tecknas som inte får innehålla sämre villkor än i den pågående renoveringen av Svenska Bostäders hus. Visst, det kanske kostar dig mer än du tänkt dig, Mr. Schwartzman, men vi vet att du har råd att betala och ibland rentav kan kosta på dig en filantropisk satsning, som de 100 miljoner dollar (891 miljoner kronor) du donerade till New Yorks bibliotek! 

Om inte Blackstone som ny huvudägare i D. Carnegie & Co är beredda att gå de boende till mötes kommer kravet att resas på att bostäderna snarast återtas till Allmännyttan. 

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!