Viktig seger på Coop

2009-11-18 19:20:50
Under natten mot tisdagen avslutades de centrala förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivaren Coop Logistik AB gällande Coops nya logi-stikstruktur – med en viktig seger!

Den planerade outsourcingen inom Non-foodverksamheten på lagret i Bro stoppas, verksamheten läggs allt­så inte ut på entreprenad utan drivs kvar i egen regi. Dessutom har arbets­givarna gått med på att begränsa bemanningsföretagen med en maxnivå på tio procent per terminal. Detta är en viktig seger och ett resultat av bestämdhet och solidaritet.
Däremot kommer den planerade omstruktureringen att ske, där lager ute i landet nedgraderas och läggs ned för att ersättas med en nybyggd cent-raliserad logistik. Lagren i Luleå, Um­eå, Växjö och Malmö nedgraderas till omlastningsterminaler med 10-15 anställda.

Coop vill öka sina profiter genom sänkta löner, färre som ska göra mer och genom att helt kringgå Las, La­gen om anställningsskydd. Handelsklubben på Coops lager i Bro svarade med att säga upp ett ackordsavtal och ett avtal för den egna vikariepoolen, samt varna för vild strejk.
Initiativet fick ett stort gehör bland arbetare över hela landet. Speciellt har lagerarbetarna som strejkade vilt på Lagena i Jordbro engagerat sig för att rädda jobben på Coop, något som närmast har skrämt slag på cheferna. Inför den riksomfattande aktivitetsdag som genomfördes på mån- dagen inför de nattliga förhandlingar där arbetsgivarna backade på flera punkter, hade cheferna haft krismöten och skickat ut varnings-sms till Coopbutiker.
– Det är en viktig seger inför den kommande avtalsrörelsen där Coop har lyssnat på Handels och LO:s avtalskrav vad det gäller inhyrda. Det är en liten konstig känsla att ha vunnit jobben i Bro samtidigt som kamrater ute i landet kommer att mista sin anställning. Vi hade aldrig vunnit den här kampen utan stöd från lagerarbetare och olika organisationer runt om i Sverige, säger Handelsklubbens ordförande i Bro, Martin Ångman.

Mellan 100 och 150 jobb har räddats i Bro. Förhandlingarna ledde också till en överenskommelse om ett omställningspaket för dem som förlorar jobbet p g a omstruktureringen på de andra orterna. Jyrki Koivisto, som är ordförande på Handelsklubben i Johanneshov som berörs av omstruktureringen, säger att omställningpaket är en bra överenskommel­se.
– Det har varit hårda förhandling­ar och de har varit tvungna att lyssna på oss, säger en trött Koivisto efter nattens långdragning vid förhandlingsborden.

Han berättar att arbetsgivarna tagit intryck av bestämdheten och hoten om stridsåtgärder. Samtidigt säger han att det är tungt på ”frysen” i Johanneshov, där 41 berörs av nedläggning.
Kampanjen för lagerarbetarna på Coop har samlat stöd från handelsan­ställda över hela landet som på olika sätt engagerat sig med uttalanden el­ler aktiviteter.
– Genom det engagemang som såväl direkt berörda såsom oberoende stöttande har visat under denna konflikt kan man konstatera att facket långt ifrån har spelat ut sin roll och att solidaritet är receptet för inflytande och påverkan, säger handelsanställda Malin Skoglund, som har stött kampen.
Vid sidan av handelsanställda och lagerarbetare som från Lagena har syndikalister och socialister gett sitt stöd och t ex deltagit på aktivitetsdagen.
Utanför Coop i Västerhaninge stod Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter i Haninge och delade ut flygblad.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!