Vild strejk i Umeå mot nytt Volvovarsel

2009-04-29 19:43:23
Strejk genomfördes av personal på karosseriet vid Volvo Umeverken mot företagets senaste varsel, under torsdagen den 23 april. Det är den första strejken i Sverige mot ett av de många varslen.

Vid fabriken i Umeå varslas nu ytterligare 320 anställda. Om dessa varsel går igenom kommer personalstyrkan att ha minskat med över 1 500 personer sedan sommaren 2008. Fabriken i Umeå kommer då att ha mindre än en tredjedel av de anställda metallarbetarna kvar, något som gjort att många nu oroar sig för hela fabrikens framtid.

Karosseriet är en av Umeåfabrikens tre delar. Där genomfördes en strejk förra torsdagen. Hur stor spridning strejken fick är oklart.
I Västerbottens-Kuriren hävdar Volvoledningen att det var ett tjugotal personer som slöt upp i strejken. Detta kommenteras av en Volvoanställd på vk.se, som säger att alla tre banor för hyttsvetsningen stannade av och att många fler än 20 personer deltog.
Oavsett omfattningen är detta den första vilda strejken i Sverige som svar på ett varsel, sedan varselvågen inleddes i höstas.
Startskottet för strejken verkar ha varit ett flygblad som under morgonen spreds på fabriken och som uppmanade till en kraftigt förlängd fikapaus under eftermiddagen. En uppmaning som alltså följdes i de­lar av karossfabriken.

Signaturen montör kommenterar på vk.se: ”Strejken handlar för mig om att protestera mot det otroligt kortsiktiga tänkandet som företagsledningen har uppvisat genom att ba­ra kapa bort jobb … Tyvärr pumpas pengarna sedan ut ur företaget ge­nom en aktieutdelning. Detta är ett beteende som inte leder till ett långsiktigt överlevande företag. Det handlar inte om att rädda mitt eget jobb, det handlar om att rädda företaget kvar i Umeå och Sverige, företaget verkar inte förstå annat än att alla tillgängliga pengar måste slussas till aktieägare istället för att investeras i fö- retagets överlevnad. Volvo förblöder och nånting måste göras…”
– Varselvågen och företagens kortsiktighet ställer krav på hårdare kampmetoder, som strejker, om jobben ska räddas, säger Jan Hägglund, ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå kommunfullmäktige.
Från Rättvisepartiet Socialisterna ger vi vårt helhjärtade stöd till de som strejkade på Volvo.
Patrik Brännberg

Volvo varslar ytterligare 1 543 anställda ▼

  • I Göteborg och Umeå berörs 655 metallare vid Volvo Lastvagnar.
  • 125 tjänstemän får gå på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna, Hallsberg och Borås.
  • Volvo Penta varslar 56 metallare och 52 tjänstemän i Göteborg och Vara.
  • På Volvo Powertrain handlar varslen om 600 metallare och 55 tjänstemän vid anläggningarna i Skövde och Köping.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!