Vild strejk på Volvo

2007-07-02 18:56:35
Hyttproduktionen på Västerbottens största metallarbetsplats, Volvo Umeverken, stannade under två timmar förra torsdagen. Bakgrunden är de lokala löneförhandlingarna, där fack och arbetsgivare ligger långt ifrån varandra. Även på Volvo lastvagnar i Göteborg har arbetarnas ilska över de lokala förhandlingarna lett till störningar i produktionen.

Facket i Umeå har krävt 2 000 kronor mer i månaden, inklusive det centrala avtalet på 650 kronor. Företaget, å sin sida, erbjuder inte mer än 80 kronor i lokalt lönepåslag.
William Frank, klubbordförande för Metall Umeverken, kommenterar protestaktionen i Västerbottens Folkblad:
– Vi har haft så många förhandlingstillfällen, och ingenting har hänt.
– Man måste också komma ihåg att Volvokoncernen delat ut 22 miljarder till aktieägarna, och våra medlemmar som jobbat ihop till detta kanske också vill ha en liten del av kakan.

Ledningen bjöd 80 kr

Företaget hänvisar till att koncernen samordnat sina förhandlingar och därmed sina lönebud. Ledningen vid Umeverken säger sig inte ha mandat att erbjuda mer än 80 kronor. Detta är en taktik för att minska möjligheter att få upp lönerna i de lokala förhandlingarna.
Vid kritik mot låga centrala avtal hänvisar fackledning och arbetsgivare till att lönerna kan komma att höjas i de lokala förhandlingarna. Men när väl de lokala förhandlingarna startar saknas lokal strejkrätt och arbetsgivarna hänvisar till att koncernsamordningen gör att man ”inte kan” erbjuda lönelyft på lokal nivå. Klubben på Umeverken försvarar dock rätten till rejäla lokala lönepåslag och skriver på sin hemsida: ”Varje arbetsplats måste vara suverän att bedöma viktiga frågor som lokala lönepåslag utifrån de förutsättningar som råder vid arbetsplatsen. Vi anser inte att våra förhandlingar ska vara underordnade de lokala löneförhandlingar som sker i Göteborg.”
Arbetsnedläggelsen var svaret på den strypsnara som företaget lagt på förhandlingarna. Dagen innan hade namninsamlingar cirkulerat på arbetsplatsen.

Måleriet ”tog paus”

På torsdagen tog måleriet en ”paus” för att ”informera sig om läget i de lokala förhandlingarna”. När måleriet gått tillbaka till jobbet avbröt karosseriet produktionen för att ”städa fabriken och putsa sina verktyg”. Denna ”paus” skulle vara i exakt två timmar, men avbröts efter 1,5. Protesten ledde till att företaget avbröt förhandlingarna vilka kommer att återupptas efter semestrarna.
Strejken var också ett resultat av ett växande missnöje med ständiga små försämringar.

Semmelaktionen

Som Offensiv rapporterat tidigare ledde den mycket låga bonus som betalades ut i februari till en ”semmelaktion”, där arbetarna kollektivt lämnade tillbaka de semlor man fått av företaget på chefens kontor.
Kraven på rejäla lokala lönelyft är välförankrade bland medlemmarna. Stormöten med sammanlagt 1 200 delagare har ställt sig bakom kravet på 2 000 mer i månaden. Fortsatta protestaktioner är troliga – men också nödvändiga för att få del av Volvokoncernerns enorma vinster.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!