Vilka lever på ”andras arbete”?

2015-03-11 17:26:12

foto: European Commission DG ECHO
DN anklagar flyktingar för att leva på ”andras arbete”. Men det är direktörer och aktiägare som lägger beslag på många miljarder av det som de anställda har arbetat ihop.

”Det är provocerande att vi i praktiken har ett system som ger individen möjligheten att själv bestämma om han eller hon ska leva på andras eller eget arbete.” Så låter det när Dagens Nyheters ledarsida pekar ut flyktingar som en grupp som lever ”på andras arbete”. Men vilka är det egentligen som lever på andras arbete?

DN:s ledarsida anser att de som tvingas söka försörjningsstöd ”lever på andras arbete”. Tidningen har räknat ut att 31 procent av de flyktingar som fick uppehållstillstånd i Sverige år 2004 bor i ett hushåll som någon gång under år 2013 fick försörjningsstöd. Det är 31 procent av 3 928 personer – 1 217 personer – som pekas ut.

DN:s artikelserie om integration bekräftar att flyktingar och invandrare har högre arbetslöshet och lägre löner. Men ledarkommentaren som säger att flyktingar ”lämpar över ansvaret för sin egen försörjning på det allmänna” ingår i högerns och borgarnas nya linje i invandringspolitiken som närmar sig SD:s.

Vad DN inte säger är att 228 056 hushåll fick försörjningsstöd år 2013, en ökning till 5,3 procent av alla hushåll. Bland annat behövde 22 procent av alla ensamstående mödrar bistånd. I genomsnitt varade stödet i drygt sex månader och det genomsnittliga beloppet var 47 369 kronor per år. Totalt betalade kommunerna ut 10,8 miljarder kronor.

Att tvingas fly, vara arbetslös eller behöva försörjningsstöd är lika lite som att vara sjuk ett frivilligt val för att någon annan ska betala. I verkligheten ligger ansvaret hos direktörer, aktieägare, politiker och andra som har makt över det världsläge som tvingar folk att fly, liksom över jobb och välfärd.

Redan under 1800-talet visade Karl Marx hur kapitalister och överklass är de som verkligen lever och berikar sig på andras arbete. Löntagare betalas med en lön som är mindre än värdet på vad de producerar. När kaptialisten sedan säljer produkten uppstår en vinst.

Aktieutdelningarna i Sverige den här våren blir 217 miljarder kronor, enligt SEB. Det är produkter av arbete eller affärer som aktieägarna inte har varit i närheten av. 217 miljarder kronor i aktieutdelning kan jämföras med de 10,8 miljarder kronor som delades ut i socialbidrag 2013, det som DN refererar till.

Stefan Persson, H&M:s ägare, får 5,7 miljarder kronor i aktieutdelning. Det är lika mycket som årslöner för 23 750 lågavlönade arbetare som tjänar 20 000 kronor i månaden.

Det är de rika som ”lämpar över ansvaret på det allmänna” genom att med alla möjliga medel komma undan att betala skatt, inklusive skattefusk och -planering. De smiter därmed undan från att delta i att betala sjukvård,
äldreomsorg, pensioner och annat som i varje demokratiskt samhälle är kostnader som ska delas gemensamt efter bärkraft.

Det är detta system som är provocerande – att några få kan leva på alla andras arbete. Mindre än en procent står mot 99 procent av världens befolkning.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Arbete åt alla, med avtalsenliga löner och villkor. Minst 22 000 konor i grundlön för ett heltidsjobb. Fasta jobb och rätt till heltid. 
  • Stoppa lönedumpning via privatiseringar, bemanningsföretag, ”ungdomsavtal”, papperslösa med mera. Nej till låglönemarknad.
  • Riv upp privatiseringar och avregleringar. Kasta ut riskkapitalisterna ur välfärden och kollektivtrafiken.
  • Rättvis fördelning av samhällets resurser utifrån de verkliga behoven. Förstatliga storföretag och banker under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!