”Vill se att Hyresgästföreningen går tillbaka till sina historiska rötter”

2016-03-10 14:41:38

foto: Elias Theodorsson
Kristofer Lundberg.

För ett år sedan valdes Kristofer Lundberg (RS) till ordförande för Hyresgästföreningen Angered med ansvar för över 16 lokala föreningar i området. I år har han nominerats av sju årsmöten till ordförandeposten. Nu närmar sig omval den 13 mars och Offensiv möter honom inför årsmötet.

Har året varit som du hade förväntat dig?
– Jag hade inte en aning om vad jag gav mig in på, men jag hade en klar tanke om vad jag ville se: en mer aktiv Hyresgästförening, mer utåtriktad och levande som speglar området vi lever i. Jag vill se ett Angered där lokala föreningar drar åt samma håll, där vi tillsammans står upp för våra områden och tar kamp för att förbättra vår levnadsstandard. I det stora hela vill jag se att Hyresgästföreningen går tillbaka till sina historiska rötter.
Hur har det mottagits?
– Det var inte bara glada miner efter årsmötet för ett år sedan som avgjordes efter en sluten omröstning, ett val som för många stod mellan två politiska skiljelinjer. Det fanns de som var klara motståndare till att jag utmanade valberedningens förslag och vann. Men jag tror att det är få som kritiserar utgången bortom de med egna intressen.

Har arbetet förändrats med en ny ordförande?
– Jag var tydlig redan på årsmötet med att jag vill arbeta för att göra Hyresgästföreningen mer synlig i våra områden i de bostadspolitiska frågorna och visa våra medlemmar att vi är en rörelse som är mer än resor och aktiviteter. Lokalt i Sandeslätt och Hammarkullen hade vi lyckats med det.
– Hyresgästföreningen bör vara en rörelse att räkna med för att förbättra vår levnadssituation. Det kan det vara om vi kämpar tillsammans. En månad efter att jag hade tillträtt som ordförande demonstrerade Hyresgästföreningen mot våldet för trygghet och gemenskap mot skottlossningar och i december avslutades året med en demonstration för kommunalisering av privata bestånd i Hammarkullen.

Vad tar du med dig från första året som ordförande?
– Jag har haft hundratals personliga möten med människor i området om boendesituation och behov. Vi har har haft flera utåtriktade protester i politiska och sociala frågor och träffat de omring 100 förtroendevalda i Angered.

Nu närmar sig ett nytt årsmöte och omval. Vad tror du om utgången?
– Jag har nominerats till ordförandeposten av sju lokala föreningars årsmöten med deltagare på omkring 150 personer, men att nomineras och väljas är två olika saker och jag vet inte hur valberedningens förslag ser ut.
– Jag hoppas därför att alla de som har varit med och nominerat mig till ordförande för Hyresgästföreningen Angered deltar på årsmötet och förverkligar de steg vi har börjat ta för en mer synlig, utåtriktad och kämpande Hyresgästförening.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!