Vinstjakten låg bakom dödsolyckan på Nordkalk

2012-03-25 01:19:39
I november förra året skedde den svåra olycka, då en person dog och en annan blev svårt skadad, på Nordkalks anläggning på SSAB-området i Luleå. Snart är Nordkalks egen utredning av dödsolyckan klar.

20-åriga Gustaf Seppelin Solli, som överlevde olyckan, blev intervjuad i NSD (Norrländ­ska Socialdemokraten) den 28 februari.
Han berättade att när han kom till jobbet efter att ha blivit ­inringd av arbetsgivaren på Empower, hade ugnen svalnat i ett dygn, men kalken glödde fortfarande. Efter fyra timmar ­skedde ångexplosionen. Den gav Seppelin Solli 55-procentiga brännskador, frätskador på hornhinnorna och skadade hans fingrar så illa att läkarna var tvungna att amputera dem. En annan anställd blev så svårt skadad att han avled efter en tid på sjukhus.
Gustaf Seppelin Solli menar att ilskan mot Nordkalk, vars omsättning ökade förra året, bara har ökat efter olyckan och är själv övertygad om att företaget i jakten på vinst använde sig av en metod som inte förut har testats.
Arbetet ska enligt expertis ta två veckor, men Empower bestämde att det skulle göras på 48 timmar.

Några timmar före dödsolyckan inträffade en liknande olycka på Nordkalks anläggning, då kalk och vattenånga sprutade upp i Mehmet Arpacis ansikte och han tvingades åka till sjukhus. Det var visserligen en olycka i betydligt mindre skala, men fortfarande samma sorts olycka som den som skedde senare på dagen. Seppelin Solli själv ifråga­sätter starkt varför man inte redan vid första olyckan satte stopp för verksamheten och utredde saken och varför man inte ringde ugnstillverkaren i Schweiz för att lösa problemet.
– Det hade man kunnat kolla på femton minuter, men istället lyssnade man på konsulten, sa han till NSD den 28 februari.
En rad utredningar pågår nu av Nordkalksolyckan.
Bland annat Arbetsmiljöverket och ­polisen utreder olyckan, som har rubriceringen arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Det som står i vägen är att det idag bara är en ensam polis som utreder olyckan, samt tre andra dödsolyckor. Enheten som utreder miljö- och arbetsmiljöbrott har i många år fått stå tillbaka. Detta har inneburit en sinande personalstyrka och högar med pågående utredningar.

– Vi är alldeles för lite folk. Det är påfrestande att ha såna här ärenden liggande. Man mäktar inte med det, säger Roger Berne­stedt, som är ensam polis att utreda Norrbottens alla arbetsplatsolyckor, till Kuriren den 20 mars.
De som jobbar med arbetsplatsolyckor får heller inte möjlighet att utbilda sig. I dagsläget handlar det om en fyra dagar lång kurs, vilket Bernestedt menar är absolut otillräckligt.

Undersökningar har visat att anställda på bemanningsföretag råkar ut för fler olyckor än andra arbetare. Anledningen är enkel att räkna ut: profit.
De som hyr in personal till jobben vill bara ha billig arbetskraft.
Denna hetsjakt på vinst är den direkta orsaken till att Gustaf Seppelin Solli är brännskadad för livet, har nedsatt syn, inga fingrar och nedsatt arbetsförmåga, samt att hans 23-åriga arbetskamrat dog till följd av sina svåra skador.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!