Vinstmaximering ger fler dödsolyckor på jobbet

2014-11-06 15:35:56
Förra veckans dödsfall vid SSAB i Luleå var ett slag mot alla arbetare. Att säkerhet tummas på för att ”effektivisera” eller rättare sagt maximera vinsten är ett enormt arbetsmiljöproblem.

När Offensiv går i tryck den 4 november ska Arbetsmiljöverkets utredning påbörjas, enligt Norrländska Socialdemokraten (NSD). Utredningen gäller den 53-årige arbetaren från Slovakien som klämdes till döds när den truck han framförde kolliderade med ett tåg som transporterar inne på stålverksområdet. I måndags höll även Byggnadsarbetareförbundet och Metallklubben på SSAB ett gemensamt möte som en del i utredningsarbetet.

Dödsfallet var det fjärde på SSAB inom loppet av bara tre år. Alla dödsfall har drabbat anställda av under­entreprenörer, det senaste under företaget Termostav. Facken vill nu se över avtal och uppgörelser mellan de olika parterna.
I dagsläget är det Byggnads som skriver under avtalen med exempelvis företaget Termostav, något som IF Metalls klubb vid SSAB vill ändra på. Peter Thornberg från Metallklubben säger till NSD att det borde vara de som tecknar avtal eftersom de är på plats.
Att dödsolyckorna drabbar anställda hos underentreprenörer kan peka på att deras villkor är sämre, vilket tidigare har uppdagats på SSAB.

De senaste fem åren har 13 personer dött på jobbet i Norrbotten. Av dessa har ännu bara ett fall lett till skadestånd, ett har lett till åtal (vilket ålades huvudbeställaren, entreprenörerna slapp undan), ett annat ledde inte till åtal och resten av dödsfallen är fortfarande under utredning eller är nedlagda. ■