Volvo Lastvagnar varslar 1 400

2008-10-01 16:45:32
1 400 anställda vid Volvo lastvagnar kommer att varslas om uppsägning. Arbetsstyrkan reduceras med cirka 400 personer i belgiska Gent, 610 personer i Göteborg och 370 personer i Umeå.

Detta chockartade besked slog ned som en bomb i tisdags. Enligt Västerbottens-Kuriren togs Jan Olof Carlsson vid fackklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå på sängen när varslet kom.
I Gent i Belgien berörs drygt 400 visstidsanställda där det temporära nattskiftet läggs ner den sista decem­ber i år.
I Tuve, Göteborg, är inriktningen att reducera kvällsskiftet, vilket förväntas medföra en minskning av antalet anställda med upp till 610 per- soner.
I Umeå berörs cirka 370 anställda till följd av att kapaciteten i hyttfabri­ken planeras minska från och med den 1 april 2009.
I Gent handlar det nästan bara om personer som är temporärt anställda. I Sverige, på fabrikerna i Göteborg och Umeå, är däremot de fles- ta tillsvidareanställda.
– Det blir en ruskig oro, säger Metallklubbens förhandlingsansvari­ge Mikael Sällström vid Tuvefabriken till Dagens Industri.
– Med tanke på personbilsproble­matiken som vi också ställts inför så är detta, om man ska uttrycka sig på ren svenska, milt sagt alldeles åt helvete.

Det behövs kämpande fack och ett nytt arbetarparti som tar strid för jobben och ett förstatligande av storföretagen, däribland Volvo.
De enorma vinster storföretagen gjort de senaste fem åren har plöjts ner i de rikas fickor. Dessa pengar borde istället ha använts för att garantera jobb och en miljövänlig produktion.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!