Resultatet av förhandlingarna om sommarens och höstens varsel är minst sagt svagt för både IF Metall, som nu skrivit under på att sju av tio varslade sägs upp, och tjänstemannafacket Unionen.
– Det känns inte speciellt roligt. Tankarna går till dem som är uppsagda och då blir man inte glad, säger Olle Ludvigsson, IF Metalls klubbordförande, till LO-Tidningen.
– Man blir trött av att möta så många arga och ledsna medlemmar, förklarar Unionens förhandlare Stig Axelsson med en gäspning.
Totalt varslades 3 900 i juni och oktober. Av de 2 250 metallare som varslades har 300 redan tidigare fått gå medan 150 har sagt upp sig själva.
I måndags blev det så klart att ytterligare 1 350 arbetare sparkas, vilket betyder att totalt 1 800 eller sju av tio varslade fått eller nu får gå. Det lilla plåstret på såren är att 140 metallare erbjuds avtalspension, medan 160 erbjuds ett utbildningspaket under ett år och 45 får jobb i ett materialcenter. Endast 38 får några extra månadslöner.
IF Metall har dessutom gått företaget till mötes genom att bevilja ett undantag från turordningsreglerna för 400 montörer.
– Det här har varit en av de svåraste underskrifterna jag har gjort, säger IF Metalls klubbordförande Olle Ludvigsson, som blir andra namnet på socialdemokraternas lista i nästa års EU-val, till Göteborgs-Posten.
Av tjänstemännen är det betydligt färre än de 1 130 varslade som sparkas. Flera hundra av tjänstemännen har redan sökt andra jobb, samtidigt som en del av dem som blir kvar får överta arbetsuppgifter från 1 215 uppsagda konsulter.
Montören Kaan Özsan, som själv är uppsagd från underleverantören IAC efter nyåret, har med stöd av sina egna arbetskamrater och kontakter på andra fabriker gjort sitt bästa för att sätta press på facket att ta strid för jobben och bilindustrins framtid. För några veckor sedan anordnade de en demonstration där 130 deltog.
Under måndagen och tisdagen överlämnade han tillsammans med Ali Rezaei, montör på bilsätesproducenten Lear, och den redan sparkade montören Murat Solmaz från Volvo PV namnlistor med ett par hundra underskrifter av bilarbetare från IAC, Lear (en annan underleverantör), Volvo Lastvagnar och Volvo Personvagnar till IF Metalls fackexpedition på Järntorget.
Delegationen är alla väldigt kritiska till fackets passivitet.
– Facken har bara suttit och nickat med huvudet utan att lyfta ett finger. Fackets styrka är inte förhandlarna utan antalet, de många medlemmarna, säger Kaan Özsan till Offensiv och kräver att varslen dras tillbaka.
Namnlistorna kräver två års rådrum med förkortad arbetstid och utbildningar samt att facken inleder en massiv strid för att staten ska ta över bilindustrin under kontroll av de anställda så att jobben kan räddas och ställas om till klimatvänlig produktion.
Ford och GM har enligt de tre montörerna visat sig vara usla ägare, som till exempel mjölkat Volvo PV och satsat fel utan framtidsinvesteringar.
Många är såklart uppgivna, särskilt utan någon som helst facklig strid för jobben. Men bättre sent än aldrig, menar de. Kampen för att rädda bilindustrin och klimatet måste börja nu.
– Själv förlorar jag snart jobbet, men det är nu det verkliga jobbet måste börja, säger Kaan Özsan.
Arne Johansson