Volvoarbetarna värda rejäla lönelyft

2007-07-03 16:33:00
1. Volvoarbetarna är värda de 2000 kr mer som facket begärt 2. Kommunalare och andra lågavlönade är också värda mycket högre lön än vad som blev fallet 3. Volvo-arbetare som kämpar inspirerar kommunalare till att kämpa mot nedskärningar t ex inom äldreomsorgen. 4. Om Volvoarbetarna får upp sin lön innebär det att Volvos ägare får mindre i plånboken – inte att Kommunalare får mindre i plånboken 5. Pengarna finns: 535 miljarder kronor – detta var de svenska företagens samlade vinst för år 2006 (Källa: DN). 240 miljarder kronor – detta är vad börsföretagens aktieägare får i år i form av utdelningar, återköp mm (Källa: Privata Affärer).
 
Fackens lönekrav är alltså egentligen mycket låga om man jämför med vinster och utdelningar. Siffrorna ovan visar med övertygande tydlighet att det finns pengar till rejäla lönelyft. Trots flera års rekordvinster har löntagarna halkat efter, speciellt om man jämför med direktörernas höjda löner och bonusar. Det krävs kamp för att alla löntagare ska få del av uppgången. All erfarenhet visar på att arbetsgivarna inte kommer att ge något extra utan strid.
 
Rättvisepartiet Socialisterna uttalar sitt fulla stöd till Volvo-arbetarnas lönekamp.
 
Frank Pettersson
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!