Vredens dag kom till Husby

2011-03-30 16:29:27
Det var omkring 500 personer som under lördagen deltog i manifestationen på torget i Husby.
”Riv upp beslutet om nedläggningen av vårdcentralen!” var huvudparollen, men det övergripande syftet var att protestera mot hur Husby och andra Järvaförorter som Rinkeby och Tensta nu har berövats nästan all offentlig service.
Tal och musik avlöste var­andra under de fyra blåsiga timmarna.

Slagverksgruppen Yakumbe drog igång Vredens dag i Husby och var inget mindre än en suc­cé.
De trummade upp humöret på topp och det var ett lite varmare Husby som samlades på torget för att lyssna till Basar Gerecci, från ungdomsorganisationen Megafon, och hans gripan- de öppningstal.
Han började med att peka ut allt som har försvunnit från Hus­by: posten, banken, Dalhagsskolan, folktandvården etc, och nu vårdcentralen.
– Vi är här för att vi vill se en ändring! Nästa gång ni planerar att rita om vår karta och bestäm­ma över våra liv – kom till oss först!
Efter de lokala profilerna Gunnar Johansson och Inga Harnesk talade läkaren Daniel Hå- kansson om hur illa vården lämpar sig för marknaden och för behovet av vårdcentralen i Hus­by.
– Om medellivslängden är fem år lägre i Husby än på Ös­termalm med alla sina läkarmottagningar, tycker jag att det är tydligt att behovet är större i Husby. Vård är till för att läka, inte för att söndra, avslutade han sitt tal.
– Husby har en inspirerande och stolt tradition av kamp mot överheten. Om 10 000 demonstrerade mot det flera decennier gamla militärstyret i Damaskus och Nordafrikas och Mellanös­terns massor kan störta en blodtörstig diktator så kan vi rädda Husbys vårdcentral. Men inte med mer prat utan med handling!, ropade Bilbo Göransson från Rättvisepartiet Socialisterna i sitt tal.

Bo Sundin, moderat ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd framförde sin sorg över att beslutet om nedläggningen av vårdcentralen har gått igenom:
– Det är olyckligt.
Han fortsatte med att förkla-ra att detta är ett demokratiskt samhälle och att han därför inte tycker likadant som sina moderata kollegor i alla frågor.
– Däremot tycker jag att man ska representera alla beslut som tas i alla församlingar.
Vilka ”demokratiska” beslut Bo Sundin syftade på är dock o­klart, eftersom beslutet om nedläggningen av vårdcentralen up- penbarligen inte har någon som helst förankring bland Husbyborna.
Något som Irene Westerberg från Akalla underströk i sitt inlägg:
– Moderaterna kan i och med detta förlora tusentals röster i Husby.
Arne Johansson, som fick varma applåder redan innan sitt tal för nätverket Järvas framtid, frågade om någon kunde se Filippa Reinfeldt, Sten Nordin och Joakim Larsson som alla var inbjudna för att försvara sig.
– Neej, blev svaret.
Han talade sedan om att den vanligaste invändning han hade hört mot manifestationen var att det inte lönar sig att protestera, att dom inte lyssnar och kör över oss ändå.
– Kommer ni ihåg Järvalyftet? Där man utlovar mer service och mer arbetsplatser när våra hus och områden ska renoveras? Och sen Järvadialogen och Järvaandan – allt skryt, allt tomt prat om en dialog med folket. Kom aldrig någonsin igen och prata med oss om Järvalyftet ut­an att öppna vårdcentralen igen, hjärtat av våran offentliga servi­ce!

Starka musikaliska framträdanden sågs från bland annat hiphopbanden Carlito och Labyrint.
– Det kändes viktigt att vara här, sa Aki från Labyrint när Offensiv frågade varför hiphopgruppen närvarade på Vredens dag.
– Man ser samma sak i alla förorter. De är byggda efter sam­ma modell och monteras ner ef­ter samma modell. De attackerar oss, oavsett om det är i Alby, Gottsunda (i Uppsala, där gruppen har sina rötter, red:s anm) eller Husby och oavsett om det är Socialdemokraterna eller Moderaterna som styr, berättar han.

Vredens dag i Husby var minst sagt spektakulär. Kanske var det detta som t o m inspirerade en  ung SSU:are från Kista till att gå upp och prata om behovet av en revolutionär rörelse även i Sveri­ge, något som han knappast lär få gehör för ens i Håkan Juholts socialdemokrati.
Stämningen efteråt var uppåt bland både arrangörerna och andra deltagare, med en stark känsla för att det unika samarbetet över alla generationsgränser i kamp för en upprustning av Husby och hela Järva på folkets villkor måste fortsätta.
Talade under manifestationen gjorde även riksdagsledamöter­na Veronica Palm (S), Gustav Fridolin (MP), Amineh Kakabaveh (V), Faid Issa från Love Tensta, Egon Hansson och Rauni Gustavsson från PRO, Nima Djohari-Taimouri S och SSU, Ung Vänster, Abraham Abraham Gebrehiwet från Eritreanska Föreningen m fl.

Arrangörer var Megafonen, PRO, Nätverket Järvas framtid, Eritreanska föreningen som ock­så svarade för kaffe, läsk och bröd, Husby Marathon, Love Tensta, Forex, Rädda barnen, ABF och Hyresgästföreningen, med stöd av bland andra RS, S, V, MP, SSU och UV.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!