Wild’n Fresh: Säljer hellre än tecknar avtal

2007-02-14 13:18:59
Efter tre månaders motstånd mot kollektivavtalet gav Wild’n Freshs ägare upp, men inte för teckna kollektivavtal utan för att sälja restaurangen. Blockaden mot Wild’n Fresh har pågått sedan den 5 december och Sofia Appelgren har i borgerliga media framställts som en ensam tjej som tar strid mot hela fackföreningsrörelsen.

Sanningen är den att salladsbaren på samtliga punkter haft sämre villkor än kollektivavtalet. Dessutom saknar de anställda kollektivavtalets garanti för löner, försäkringar o s v. De skulle heller inte få ta del av lönehöjningarna när facket omförhandlar kollektivavtalet i vår.

Sämre villkor

Att det inte bara handlar om Wild’n Fresh visas nu tydligt av att Hotell- och Restaurangfacket trappar upp kampen för kollektivavtal. Nu kräver facket avtal med ytterligare 10 restauranger från Linnestaden och ända in till Avenyn i kärnan av Göteborg. HRF menar att detta bara är början på den offensiv mot alla de 300 restauranger i centrala Göteborg som saknar kollektivavtal.
Bara hälften av Göteborgs restauranger har kollektivavtal, men den fackliga kampanjen som HRF startade för snart ett år sedan har lett till att 50 restauranger hittills har tecknat avtal, och nu ökar man takten.
– Ingen ska få använda lägre löner och sämre avtal för att konkurrera. Nivåerna på kollektivavtalen är redan nu alldeles för låga, då kan vi inte acceptera att vissa restauranger och kaféer erbjuder ännu sämre villkor för de anställda, säger Maria Norrbin Karlsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
Svenskt Näringsliv har trappat upp sin kampanj för att inskränka blockad- och strejkrätten.
– Jag tycker att det är hög tid att se över hur konfliktverktygen ska få användas … Låt oss hoppas att det blir en väckarklocka som kan leda till en förändrad lagstiftning kring stridsmedlen på arbetsmarknaden, mässade i tisdags Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.
En av folkpartiets riksdagsledamöter, Eva Flyborg, vill nu att regeringen fattar beslut om inskränkt konflikträtt och urholkat anställningsskydd.
Varje försök att inskränka konflikträtten och sabotera kampen för kollektivavtal måste omedelbart besvaras av fackföreningarna.
Arbetsgivarnas och allianspartiernas antifackliga politik är ytterligare ett argument för att kräva att facken mobiliserar till en protestdag i mars, med en endags politisk strejk och massdemonstrationer.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!