WWF: ”Samlad planering måste ersätta utsläppshandel”

2009-11-04 15:46:56
Enligt rapporten Climate Solutions 2 från Världsnaturfonden WWF har världen bara de fyra åren till 2014 på sig att få fart på den nödvändiga ”omindustrialiseringen till en lågkolsekonomi” innan de marknadsbaserade mekanismerna måste ersättas av vad de kallar en ”kommandoekonomi”.
Enligt WWF måste ett tjugotal ekologiskt viktiga industrigrenar inom områden som förnyelsebara energikällor, energieffektivisering, lågkolsjordbruk och uthålligt skogsbruk växa med 24-29 procent om året under tiotals år, samtidigt som även avskiljning och lagring av kol (CCS) från atmosfären och biosfären kan bli nödvändiga på sikt. WWF varnar uttryckligen för utsläppshandel som central metod: ”En förutsebar orsak till försening­ar är den exklusiva förlitan på prisbaserade mekanismer som ut- släppshandel. Dessa mekanismer stödjer en utveckling av billigaste åtgärder först, vilket skapar en sekventiell industriell utvecklingsprocess”. Därmed utvecklas nya tek- nologier efter varandra i stället för, som nu krävs, samtidigt. ”En samlad plan för utveckling av lågkolsbaserad industriell utveckling är en integrerad del av lösningen”.
Om detta fönster missas under åren innan 2014 återstår enligt WWF endast en ekonomiskt omstörtande ”kommando- och kontrollekonomi” för att klara 2-grad- ersmålet.

Världsnaturfondens rapport är i själva verket en övertygande plädering för att kapitalismen har utvecklats till ett dödligt hot mot pla- neten: ”Bortom 2014 finner denna rapport att det inte finns ’någon återvändo’, då marknadsbaserade mekanismer inte längre kan möta kraven på minskade utsläpp”. Bara den uttryckliga slutsatsen, om nödvändigheten av snarast möjliga öv­ergång till en demokratiskt plane- rad socialistisk ekonomi, fattas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!