X-Cons: ”Satsa mer på unga i Haninge”

2010-09-01 16:42:00
Ungdomar behöver fritidsgårdar att vara på, kostnadsfri och lättillgänglig sport samt kulturella aktiviteter, men många ungdomar från svåra förhållanden behöver mer. Offensiv har träffat X-Cons Haninge som hjälper ungdomar och äldre att ta sig ur missbruk och kriminalitet.

– Häromveckan kom en 15-årig kille till mig och berättade att han mår dåligt. Han har rökt sedan han var 13 år och han vet fortfarande inte vad han röker. Han har panikångestattacker och vill skrika, men kan inte. Äldre killar tvingar honom både att röka och att förvara knark hemma hos sig. För ett tag sedan fick han ett sms som sa ”du är med oss nu”, berättade Dervis Aksay från X-Cons.
Dervis Aksay är ordförande i X-Cons Haninge med ett förflutet både som kriminell och missbrukare. Nu hjälper han andra att komma bort från droger, alkohol och kriminalitet.
– Vi söker upp folk, vi väntar inte på att folk ska komma till oss. Vi besöker anstalter, behandlingshem, skolor och nattvandrar.

X-Cons är en utbrytning från Kris (Kriminellas revansch i samhället). X-Cons i Haninge startades upp av 11 personer 2009 och byggde först på enbart ideellt arbete. Idag har X-Cons Haninge 300 medlemmar och de är fyra anställda och en praktikant.
Arbetet handlar mycket om att skapa ett drogfritt socialt nätverk, att organisera aktiviteter och erbjuda oli­ka program, som t ex ART, där man tränar på att kontrollera sin ilska och öka sin sociala kompetens.
– Av våra medlemmar så är det 70 procent som inte faller tillbaka, till skillnad från behandlingshem där åtta av tio får återfall, berättade Dervis.
Det är också många tjejer som kommer till X-Cons, på fotbollsturneringen i Jordbro var hälften tjejer.
Offensiv frågade Dervis, Simon Jobe, Robin Appelqvist och Taylan Bayram i X-Cons vad de skulle vilja se för politiska förändringar.
Att allt fler ungdomar mår sämre kopplar de till försämringar i samhället, med neddragningar på ungdomars skola och fritid och de ökade klyftorna i samhället.
– Det finns 13-åringar som redan röker hasch, inkludera organisationer som X-Cons på fritidsgårdarna, tyck­te Simon. Det behövs också fler aktiviteter.
– Stöd till ensamstående föräldrar och till utsatta för hedersförtryck. De har ofta ekonomiska problem. Det är svårt för barnen också, sa Dervis.
När politikernas nattvandring kom på tal utbröt en del skratt. ”Vad ska dom göra?”.
Det behövs riktiga fältassistenter och organisationer som känner ungdomarna och som jobbar vidare med ungdomarna till att nattvandra, inte politiker som inte ens bor i området.
När RS-kandidaterna Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson grep en våldtäktsman i Jordbro 2006 var det för att de bor där och ingrep en kväll på vägen hem.
– Vi ”nattvandrar” där varje kväll, ändå så försöker politikerna smutskasta oss för att vi inte går med i de­ras nattvandring, där de dessutom vil- le att vi skulle gå tillsammans med rasisterna i Sverigedemokraterna!, berättade Mattias Bernhardsson.
X-Cons Haninge har växt upp fort, vilket visar på behovet, och de hoppas på mer stöd och möjligheter att få uppdrag.

Intervju: Lina Westerlund

 FAKTA: haningehögerns ungdomspolitik ▼

 • Haninge satsar minst pengar på ungas fritid i hela Stockholms län –  50 kr/invånare jämfört med 116 kr i Tyresö.
 • Den förra kommunledningen (S & FP) asfalterade över Brandbergen IF:s fotbollsplan och Jordbro har inte ens en egen fotbollsförening.
  I Jordbro, ”där det bor många invan­drare… saknas den folkrörelsekultur som finns i Sverige”, var förvaltning­ens rasistiska förklaring till att inte satsa på före­ningar där.
 • Kommunalrådet Gilbert De Wendel (M) sa i lokaltidningen att det behövdes ett ”terrorkrig” mot ungdomar som klottrar och slåss.

 RS Haninge kämpar för ▼

 • Fritidsgårdar ska ha kvälls- och helgöppet. Fler anställda.
 • Fler parklekar.
 • Satsa på kulturarbetare och bibliotekarier.
 • Satsa mer på de små föreningarna – inte bara på eliten.
 • Ny fotbollsplan i Brandberg­en.
 • Satsa på tjejers fritid och idrott.
 • Återuppta den nedskurna fältverksamheten.
 • Öka resurserna till barn- och ung­domsvården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!