Youth Fight for Jobs

2012-08-01 16:38:15
Youth Fight for Jobs (YFJ) är den största ungdomskampanjen i Storbritannien idag. Kampanjen startades av unga socialister och har idag stöd av bland annat sju fackförbund. Offensiv har träffat och intervjuat Ian Pattison, aktiv i kampanjen och medlem i Socialist Party i England & Wales, RS systerorganisation.

Ungdomar världen över har under de senaste åren blivit enormt attacke 
rade av kapitalismen och dess kriser. Samtidigt är det ungdomar som genom historien varit de första som  sagt ifrån och krävt rätt till jobb, studier och bostad. Även nu står ungdomar i täten i flera av dagens sociala och politiska rörelser såsom i Quebec, Grekland och som sagt i Storbritannien med kampanjen Youth Fight for Jobs som Ian berättar om.

När och varför startades YFJ?
– Kampanjen startades år 2009 i England mot bland annat ungdomslösheten, de höga universitetsavgifterna och bostadsbristen. Vi tog helt enkelt upp frågor som främst drabbar unga från arbetarklassen. Vårt största initiativ var en marsch vi organiserade den 1 oktober 2011. Vi marscherade 340 engelska mil (över 50 svenska mil), från norra England ner till London. I varje stad på vägen stannade vi för att hålla i protester i frågor som rör ungdomsarbetslöshet och annat som YFJ kämpar för.

Vad blir ert nästa steg?
– Den 24 juli kommer vi att organisera ett event mot OS, som kommer kallas ”nedskärningsspelen”. Detta på grund av att 24 miljarder pund (270 miljarder kronor) har spenderats på OS samtidigt som politikerna menar att pengar saknas när ungdomar vill organisera egna idrottsevent.
– Vi kommer också fortsätta med våra lokala kampanjer mot nedskärningar, ungdomsarbetslöshet, bostadsbrist samt  marschera vidare för våra rättigheter.
Ian avslutade med att poängterade vikten av samarbete mellan arbetares och studenters kamp, samt rörelsens internationella spridning. Därför kommer YFJ att stödja liknande initiativ i Sverige och resten av världen.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!