Yttrandefrihet – inte på jobbet

2006-07-28 16:39:51
Det har blivit tystare och kyligare på arbetsplatserna. Så många som var femte arbetstagare säger att det är lågt i tak på deras arbetsplats och mer än 40 procent tror inte att anställda i allmänhet vågar framföra kritik mot sin arbetsgivare.

Detta visas i den rapport som fackförbundet Seko beställt från Temo. Nästan en miljon människor arbetar på en tyst arbetsplats där de anställda inte vågar föra fram kritik, särskilt kvinnor drar sig för att säga ifrån.
Personer med visstidsanställning har en mer negativ bild jämfört med fast anställda.
Stödet till dem som ändå vågar vända sig till media och avslöja allvarliga arbetsmiljöproblem är stort.
Åtta av tio ger sitt stöd och sju av tio vill att det ska bli lättare för anställda att kritisera arbetsgivare, speciellt viktigt är det kravet bland visstidsanställda. Att de flesta stödjer dem som säger ifrån visades tydligt i kampen mot Connexs avsked av fackordförande Per Johansson.

Återanställ Per Johansson

Strejkerna, demonstrationerna och uttalanden i media hade stort stöd från allmänheten och andra fackliga organisationer, trots att stillastående tåg uppenbarligen vållade problem för många.
Tre fjärdedelar av LO-medlemmarna och 64 procent av alla som tillfrågats menar också att meddelarskyddet, som idag är mer omfattande på offentliga arbetsplatser än på privata, bör omfatta alla anställda på offentligt finansierade arbetsplatser. Att det skyddet saknas på privata företag är en av orsakerna till att det är relativt enkelt för företag som tar över offentlig verksamhet att göra sig av med fackligt aktiva. Privatiseringen och upphandlingssystemet har därmed inte bara fört över offentliga resurser och inflytande till privata aktieägare, utan det innebär också att den fackliga verksamheten och yttrandefriheten hotas.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!