CWI Irland: Rösta nej till EU-fördraget

2008-06-04 13:08:09




Lissabonfördraget undertecknades den 13 december 2007 på ett toppmöte i Lissabon, Portugal, och ska träda i kraft under år 2009 om det undertecknas av alla EU-medlemsstater. Fördraget utarbetades för att ersätta den provisoriska EU-konstitutionen efter att den förkastades av väljarna i Frankrike och Nederländerna under år 2005.
Det kommer att genomföras en folkomröstning om avtalet den 12 juni i år på Irland. I denna artikel förklarar Joe Higgins varför Socialist Party (CWI) på Irland uppmanar till en nejröst.

I Lissabonfördraget har reglerna gällande EU:s utrikespolitik och dess föreslagna militärstrategi väldigt allvarliga och långtgående konsekven­ser. Om Lissabonfördraget undertecknas kan ingen medlemsstat ha en utrikespolitik som hamnar i konflikt med EU-majoritetens.
Detta innebär att även om en stor majoritet av det irländska folket med kraft skulle opponera sig emot, låt oss säga någon särskild av EU genomförd militär aktion utanför Europa, skulle den irländska regeringen ­ändå vara tvungen att stödja denna aktion internationellt.
Paragraf 27 i Lissabonfördraget slår fast att: ”Medlemsstaterna skall aktivt och oreserverat stödja Unionens externa och säkerhetspolitik i en anda av lojalitet och ömsesidig solidaritet och skall understödja Unionens agerande på detta område”.
Som om inte det skulle vara nog blir enligt paragraf 50 irländska ambassader världen över tvungna att propagera för den officiella EU-linjen. ”Medlemsstaternas diplomatkårer… skall i tredje land och inom internationella organisationer samarbeta och skall bidra till formulerandet och genomförandet av det gemensamma tillvägagångssättet.”
Anhängarna av fördraget försöker dölja detta genom att insistera på att fördraget erkänner rätten för ”neutrala” länder att avstå från ­deltagande i någon som helst militär kampanj.

Inget ”fredsprojekt”

Detta stämmer, men de vägrar att erkänna att Irland skulle vara ­tvunget att ge politiskt, moraliskt och propa­gandistiskt stöd. Ordet ”neutral” är naturligt totalt degraderat och meningslöst inom ramen för den irländ­ska regeringens logistiska understöd av USA-armén på Shannonflygplat­sen i samband med den kriminella invasionen och ockupationen av Irak.
Anhängare till avtalet öser ­också förakt över idén om att EU ­någonsin skulle kunna bli indraget i en Irakliknande situation, genom att hävda att EU är alltigenom ett ­fredsprojekt. Faktum är att det inte alls är långsökt att varna för EU:s militarisering som ett steg på vägen för att backa upp sin ekonomiska tyngd i världen, i likhet med hur USA använder sina väpnade styrkor.

EU:s militarisering

De gemensammma utlands- och säkerhetspolitiska paragraferna talar om att främja EU:s ”vitala ­intressen” och auktoriserar militära ingripanden utomlands under väldigt breda förutsättningar, som ”gemensamma avväpningsaktioner… militär rådgivning och assistans… väpnade styrkors uppgifter i samband med krishantering” och, naturligtvis, ”kampen mot terrorism”. Faktum är att Lissabonfördragets språkbruk utgör ett oroväckande eko av Bush­adminstratio­nens språkbruk i dess ­rättfärdigande av invasionen av Irak.

Som ett eko av Bush

Inte heller är det långsökt att tänka sig en Irakliknande situation där EU blir indraget. Den förre brittiske premiärministern Blair, medledare för Irakinvasionen, framfördes nyligen som en av kandidaterna för den nya presidentposten för Europeiska rådet. Enligt avtalet ska Europarådspresidenten, som utses av EU-regeringarna, ”garantera Unionens externa representation i frågor rörande den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken”.
Inte mindre än 15 EU-länder har vid någon tidpunkt under ockupatio­nen haft trupper i Irak. Med högerregeringar vid makten inom EU, med en figur som Blair som EU:s nominella överhuvud och med ­avgörande intressen som står på spel, med a­ndra ord säkrandet av råvaror och vinster för storföretagen, kan man mycket väl föreställa sig militära äventyr utomlands.
Lissabonavtalet skapar faktiskt en noggrann struktur för väpnade ingripanden utomlands. För det krävs ökade militärutgifter och organiserandet av en EU-vapenindustri under­ordnat den nyligen bildade Euro­peiska försvarsbyrån.
Det möjliggör också för grupper av de mäktigare militärmakterna inom unionen att bilda egna ­militära allianser som sedan kan komma att bemyndigas att agera utomlands på EU:s uppdrag. Vilket skulle bli officiella EU-uppdrag och vad som än händer så kräver Lissabonfördraget att alla EU-medlemsstater stödjer det.

Slöseri

Militariseringsstrategin är bara den skäl nog till att grundligt förkasta Lissabonfördraget.
En ”nej”-röst är i detta avseende detsamma som ett ”ja” till ett slut på det kriminella slöseriet med resurser på militär upprustning och för utvecklandet av en utrikespolitik som är till fördel för europeiska arbetare samt arbetande människor, förtryckta och de utarmade miljonerna världen runt.
Joe Higgins

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!