Dalhagsskolan i Husby öppnas som allaktivitetshus

2014-01-22 10:42:53

foto: Natalia Medina
Husbys krav speglades även i den stora demonstration som Folkkampanj för Gemensam Välfärd anordnade i Stockholm den 21 september ifjol.

Nu är det klart att den stängda Dalhagsskolan i Husby öppnas för en filial till Fryshuset. Beskedet gjordes offentligt i en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter den 17 januari, där finansborgarrådet Sten Nordin poserar framför Dalhagsskolan tillsammans med Fryshusets chef Johan Oljeqvist. Och starten planeras redan till den 1 mars, i samarbete med lokala föreningar.

Det är en viktig framgång för alla husbybor och lokala eldsjälar i nätver-ket Järvas Framtid och arbetsgruppen för ett stadsdelsråd, där också Rättvi­separtiet Socialisterna ingår tillsammans med en lång rad andra före­ningar, nätverk och enskilda.
Stämningen är idag på topp bland alla som deltagit i den intensiva kampanjen för detta med en lång serie torgmöten, öppna möten, namninsamlingar och uppvaktningar av stadsdelsnämnden under sommaren och hela hösten, ända sedan förra vårens kravaller i Husby.
Det är också en viktig signal till dem som vant sig att resonera som att ”dom gör ändå som dom vill och kör över oss”.
Under de senaste dagarna har gratulationerna på torget haglat. Även Fryshuset har tackat för våra insatser.

– Vi har haft mycket kontakter här och många har sagt att det finns behov av en mötesplats, säger Johan Oljeqvist i DN.
Nu vill han börja med en stor inventering av möjligheterna i området genom kontakter med olika förening­ar och organiserade grupper och säger att de som arbetar i filialen i Husby också ska komma härifrån.
Fryshuset tänker sig också att man ska bilda någon form av lokal referensgrupp och att lokalerna även ska kunna vara öppna för de många föreningar i Husby som saknar lokaler, något som är ett viktigt lokalt önske­mål.
Det var Nätverket Järvas Framtid och arbetsgruppen för ett stadsdelsråd som redan i somras kontaktade Fryshuset för att undersöka deras intresse av att etablera en filial i den stängda Dalhagsskolan och även föreslog detta till det kommunala fastighetsbolaget SISAB som äger den stängda skolan. För SISAB var det viktigt att få en etablerad organisation som part.
Att denna lösning alls har blivit möjlig beror också på vår seger i den förra stora kampanjen mot en strukturplan för Husby med höjda gator och borttagna gångbroar, som också skulle ha betytt att Dalhagsskolan skulle ha rivits för en ny infart.
Det visade sig snart att det fanns en öppenhet för våra förslag hos stadsdelsnämndens politiker från ­alla partier, inklusive nämndens modera­te ordförande Bo Sundin. Stadsdelsdirektören Olle Johnselius har också själv drivit på rejält för att knyta ihop säcken. Även ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson uppvisade tidigt en prestigelös inställning i frågan och meddelade Järvas Framtid att han har gett stadens tjänstemän i ­uppdrag att hitta en lösning i linje med våra förslag. Säkert kommer stadshusets moderater ändå att klappa sig för bröstet och presentera det hela som deras present till området, men det är en förtret som vi lätt kan svälja.

Förslaget att öppna ett allaktivitetshus i stil med Fryshuset på ­Norra Järva väcktes först av Nätverket ­Järvas Framtid redan i det remissvar på stadens Vision Järva 2030 som vi ­gjorde i efterdyningarna på vår första stora och segerrika kamp mot Järvalyftets planer på omfattande rivningar och lyxrenoveringar 2007-2008.
Varför Fryshuset och varför nu? De kravaller som började i Husby den 25 maj förra året utlöstes av polisens dödsskjutning av en 69-årig man.
Men i botten fanns givetvis den starka frustrationen bland många unga utan jobb, utbildning och pengar.
Därför blev också vårt krav på ett allaktivitetshus som centrum för kompletterande utbildningar, mötesplatser, kultur, idrott, meningsfulla fritidsaktiviteter och lokalt utvecklingsarbete det mest akuta att driva och samtidigt det som hade största chansen att nå en framgång.

Fryshusets namn kommer av att det en gång bildades i ett gammalt fryshus på Söder på initiativ av Anders Carlberg efter kravaller i Kungsträdgården. Det är idag en partipolitiskt och religiöst oberoende ­stiftelse med breda erfarenheter av ett femtio­tal verksamheter inom just utbildning, kultur, idrott och fritid, ­sociala insatser och arbetsmarknad.
Förutom i ett industriområde i Hammarby sjöstad finns idag lokala filialer med liknande koncept i Skärholmen, Göteborg och Malmö.

Inspirerade av segern i kampen för att öppna Dalhagsskolan påskyn­das nu också planerna på att konstituera ett stadsdelsråd med bred lokal förankring redan den 24 februari för Husby, Akalla och Kista på Norra Jär-va till att börja med.
I den plattform som först antogs på ett stormöte efter fyra möten under sommaren manas det till en gemensam kamp mot en alltmer segre­gerad och ojämlik stad för jobb, likvärdig utbildning och social utveckling på våra villkor; ingen, i ett Stockholm som växer med ett Malmö vart tionde år, ska behöva gå utan ett riktigt jobb eller utbildning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!