”Folket lider av kriget”

2014-02-13 13:20:39


80% av syrierna stödjer nu inte någon grupp utan vill bara få fred för att kunna fortsätta leva sina liv.

Adnan Al-Dibsi och Sheymaa Baradie i Luleå är båda palestinier och uppväxta i Syrien. Under en månads tid har de med hjälp av släkt, vänner och ett stort antal lulebor samlat in kläder till flyktingar i och utanför Syrien.

Hur fick ni idén?
– Vi har länge funderat på hur vi skulle kunna hjälpa till. Vi får dagligen rapporter och ser bilder på situationen i Syrien. Vanligt folk lider otroligt mycket av kriget, berättar Adnan.
– Det var när vi pratade med en vän i Uppsala som vi fick reda på att de hade samlat in 6 containers med vinterkläder som sedan körts till flyktingläger i och utanför Syrien, säger Sheymaa.
De kontaktade organisationen som samordnat insamlingarna och transporterna och bokade en lastbil från Luleå till Syrien.
– Det känns rätt att skicka kläder. Mat är ju svårt att skicka och pengar vet man inte om de kommer fram till dem som verkligen behöver. Ett annat problem är att det varken finns mat eller kläder att köpa i flyktinglägren. Den här vintern har varit extra hård och kall och behovet av hjälp är enormt, berättar Adnan.

De spred informationen om insamlingen till vänner, i moskén på Örnäset, på universitetet och på Facebook. Efter en artikel i lokaltidningen kom det in många bidrag både från Boden och Piteå.
– Vi är så positivt överraskade över hur många som ville hjälpa till. Jag åkte hem till en man som bodde på ett äldreboende för att hämta saker som han vill skänka. När jag skulle gå tog han ur alla pengar
han hade i plånboken och gav dem som ett bidrag till kostnaden för lastbilen, säger Adnan.
I lördags kom lastbilen, som packades till bredden och kördes söderut. Kvar i källaren finns fortfarande 50-60 sopsäckar med kläder som inte rymdes i lastbilen.
– Vi kollar nu på olika alternativ hur vi ska få ner resten av kläderna till Uppsala för vidare transport till Syrien, berättar Sheymaa.
– Det politiska läget i landet förändras mycket snabbt. Sen vi började samla in kläder för en månad sedan har det blivit mycket svårare att ta sig in i landet med hjälpsändningar.
– Om lastbilen inte kan ta sig över gränsen kommer kläderna att delas ut i syriska läger i Libanon och Jordanien, fortsätter hon.

– Gränserna till Syrien är nästan helt stängda, transporter tar sig inte in och människor tar sig inte ut. Folk flyr genom skogar och över berg, dessutom finns det beväpnade soldater och otaliga sammandrabbningar som man riskerar att hamna i, säger Adnan.
De berättar att från början stödde många Assad eller oppositionen. Nu har de flesta insett att de båda, och alla andra grupper och splittringar som har uppkommit, använder samma fula metoder och att folket är de stora förlorarna.
80% av syrierna stödjer nu inte någon grupp, utan vill bara få fred för att kunna fortsätta leva sina liv. De poängterar att kläderna kommer att delas ut till alla behövande, oavsett vilken sida eller grupp de eventuellt stödjer.

Hur är situationen för palestinier i Syrien?
– Det bor drygt en halv miljon palestinier i Syrien, de har inga syriska pass eller medborgarskap. Det betyder att de inte kan ta sig ut ur landet. De flesta palestinier bor i något av de 13 palestinska läger som finns.
– Själv är jag uppväxt i det största, Al Yarmouk söder om Damaskus. Där är situationen akut just nu för de 150-200 000 personer som bor där.
– För 7-8 månader sedan blockerades lägret av militären eftersom det fanns beväpnade oppositionella där inne. De är för länge sedan försvunna därifrån, men blockaden består. Inga transporter når området, minst 90 människor har dött på grund av svält hittills och folk äter allt de kommer över, katter, gräs, träd. säger Adnan.
Han fortsätter att berätta om hur människor i avsaknad av socialservice själva har organiserat allt från sophämtning, skolor, sjukhus till ordningsvakter och kommittéer som samlar ihop den lilla mat som finns för att fördela den rättvist mellan människor.

– Många länder är skådespelare i det här kriget och Syrien är scenen. Assad splittrar grupper och uppviglar till strider för att folk inte ska ha tid eller ork att tänka på politik eller ekonomi. Vi palestinier som i generationer har väntat på att få återvända till vårt land ses som ett stort problem av Israel. De ser helst att vi försvinner i kriget eller till något land långt bort som krigsflyktingar, som till exempel vi till Sverige, säger Adnan och Sheymaa.
Att organisera och ena människor över etniska och religiösa gränser oberoende av de olika krigsherrarna och stormakternas intressen är det som kan visa en väg bort från kriget. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!