Första Sápmi Pride

2014-10-22 12:46:12
Under slutet av förra veckan gick världens första Sápmi Pride av stapeln i Kiruna.

Under fyra dagar fyllda av seminarier, fest och musik firades den kanske mest politiska Pridefestivalen, som tog start i projektet Queering Sápmi.

300 personer deltog i paraden, en färgsprakande blandning av koltar, hockeytröjor och plakat. Kiruna IF, som tidigare i år beslutade att byta sina matchtröjor till regnbågsfärgade, var en omtalad och uppskattad del av tåget. Ulrica Hermansson från Rättvisepartiet Socialisterna säger att Sápmi Pride kan vara den mest politiska Pridefestivalen:
– Under ”vanliga” Pride säger folk ungefär ”jag är även queer”. Men här var det ”jag är queer, men jag är också same”. Det handlade inte bara om hbtq-rättigheter, det handlade om ursprungsfolks rättigheter. Frågan om gruvor var inte heller frånvarande, säger Ulrica.

Att festivalen handlade om flera viktiga politiska frågor syntes även på andra håll. En deltagare, Pää, som arbetade som översättare under Pride sa till webbmagasinet Vice att det handlar om könsnormer, rasistiska strukturer och förtryck av minoriteter i såväl Sápmi som i Sverige. Pää påpekade även att Sverige inte följer FN:s konvention ILO 169 om ursprungsfolks rättigheter och att världen vore bättre om den var icke-kapitalistisk och normkritisk.
Sápmi Pride kan visa vägen för andra Pride-festivaler med hur frågan om könsnormer måste knytas samman politiskt med andra maktfrågor. Uttalandena i lokalmedia från huvudtalare under Pride pekar på att global kapitalism, patriarkat, exploatering av jorden och förtryck mot minoriteter hänger ihop och måste stoppas. ■