Global dag för Kobanê

2014-11-05 11:08:07

foto: Sebastian Olsson
Stockholm

Tiotusentals slöt upp i solidaritet med Kobanê och dess motståndskamp mot IS på den internationella protestdagen den 1 november. Från Honduras i Latinamerika till Sydafrika och de Europeiska storstäderna gick arbetare och unga ut i solidaritet med Kobanê.
I London, Bryssel, Hamburg och München fylldes gatorna av tusentals, så också i Paris, där PYD:s ledare Salih Muslim demonstrerade och samlade tusentals.
Även i Istanbul och andra turkiska städer slöt tiotusentals upp i mestadels fredliga protester.
I kurdiska Diyarbakir (Bakur) marscherade minst 15 000 och i Suruc demonstrerade 5 000. Även i av Iran ockuperade Kurdistan fylldes gatorna till stöd för Kobanê.

GÖTEBORG:
På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och tillsammans med 12 kurdiska partier och föreningar demonstrerade 5 000 i Göteborg.
Under en veckas tid har ungdomar från Kurdiska arbetarpartiet tältat i centrala Göteborg dygnet runt för att uppmärksamma allmänheten på kampen i Kobanê och mobilisera till demonstrationen.
”Vilka försvarar Kobanê – YPJ, YPG” och ”Isis ut ur Kurdistan” ljöd talkörerna nedför Avenyn, från Götaplatsen till Brunnsparken som snabbt fylldes.
Första talare var Minela Mahmutovic, RS, som hyllade de hjältemodiga insatserna från de kurdiska försvarsstyrkorna
– Kurdiska folkets enighet är ett starkt vapen mot IS. Vi står i solidaritet med de kurdiska försvarsstyrkorna, som bekämpar IS terror, sa Minela Mahmutovic.

KARLSTAD:
I Karlstad demonstrerade 150 personer. Demonstrationen gick under parollen Solidaritet med Kobanê och dominerades av Kurdiska arbetarpartiet. Under oktober har kurdiska ungdomar haft informationstält under tre dagar, som har samlat in och skickat 6 800 kronor till Kurdiska Röda Halvmånen.

GÄVLE:
300 marscherade i Gävle och RS hade bjudits in för att tala. Talkörer, dikter, sånger och tal samlade Gävles kurder och aktivister i en stor ring av demonstranter på Stortorget.
Arrangörerna i NCDC-Gävleborg (Centrum för ett demokratiskt kurdiskt samhälle) tillsammans med andra ledde marschen fram till manifestationen på Stortorget, där förste talare var Rättvisepartiet Socialisternas Enzo Costa, som bjudits in från Stockholm för att tala.
– Världen står med Kobanê idag, som blivit en symbol för motstånd och revolution, sa Enzo.

MALMÖ:
I Malmö demonstrerade uppåt 1 000 personer på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och kurdiska ungdomar. På Möllevångstorget öppnade Camilo Flores (RS) demonstrationen och presenterade talarna.  En av dem var Sten Axelsson Fisk, ordförande i Socialistiska Läkare:
– Samtidigt som situationen i Kobanê är fruktansvärd kan vi finna hopp och inspiration där. När den gamla regimen har dragit sig tillbaka har folket själva byggt upp organisationer inte bara för sjukvård utan också för utbildning, försvar och arbetsmarknad, sa Sten.
Kristofer Lundberg, inbjuden talare från RS Göteborg, varnade också för den utpressning som bedrivs från Turkiet och USA.
Demonstrationen marscherade sedan livligt till Gustav Adolfs torg och tillbaka. ”Kämpa Kobanê, framåt, framåt YPG” ekade talkörerna mellan husväggarna.

STOCKHOLM:
Några tusen personer samlades i Humlegården i Stockholm. Många hade flaggor, banderoller eller plakat och var klädda i den kurdiska flaggans färger. Demonstrationen gick genom staden och talkörer som ”Turkiet är Isis, Isis är Turkiet” och ”Vi är med Kobanê” ropades.
Väl framme på Sergels Torg lästes uttalanden upp till stöd för Kobanê och kampen mot IS. Detta varvades med musik och poesi, både på kurdiska, svenska och engelska.
I slutet av demonstrationen fick representanter för de 37 medverkande organisationerna hålla väldigt korta tal. Rättvisepartiet Socialisterna stöder motståndet i Kobanê och kurdernas rätt till en egen stat.

UPPSALA:
I Uppsala demonstrerade 500 personer med Kurdistans solidaritetsförening och Kurdiska kvinnoföreningen i Uppsala.
Från Vaksala torg marscherade tåget sedan till Stora torget med krav på att omvärlden ska skicka vapen till de kurdiska försvarsstyrkorna.
”Vad ska vi göra – Krossa Isis” och ”Isis ut ur Kurdistan” skanderades det under demonstrationen. ■


”Viktigt att IS undermineras ekonomiskt”
Efter demonstrationen i Gävle hölls en solidaritetsgala för rent vatten till de kurdiska flyktingarna. Zerdash Ebrahim, vice ordförande för NCDC-Gävleborg, träffade Offensiv senare på Mezopotamya kulturförening för en intervju och samtal om kampen mot IS.

Hur kan IS stoppas?
– Det är viktigt att IS undermineras ekonomiskt. Kapitalister och diktaturer som ger ekonomiskt stöd till IS borde möta hårt folkligt motstånd och press från andra länder. Det vi kan göra i Sverige är att kämpa med alla medel mot rekrytering av ungdomar till IS. Vi måste snacka med föräldrar och pressa politiker till att vidta åtgärder. Kommunerna måste jobba förebyggande med sociala åtgärder.

Vad tror du händer i Kobanê framöver?
– Kobanê kommer alltid att vara under PYD:s styre och kommer aldrig att falla. Det vi hoppas på är att vi kan få hjälp från andra länder, att PYD kan upprätta en arbetarregering och att kvinnorna ska bli fria. Om detta blir möjligt kan vi komma att se det mest demokratiska samhället som har existerat i modern tid.