Moderat låglönemarknad

2015-08-19 15:45:52




När Moderaterna säger att man ska göra saker och ting ”lättare” gäller det att hålla hårt om såväl plånboken som rättigheter.
Minns Alliansens alla jobbskatteavdrag som skulle skapa jobb, men som bara fick klassklyftorna att skena iväg. Alliansen gjorde långtidsarbetslöshetens elände till ett eldorado för cyniska arbetsgivare som har tjänat stora pengar på alla de som har hamnat i Fas 3 och på de så kallade instegsjobben för nyanlända invandrare som infördes år 2007. ”Det statliga stöd som ska gå till instegsjobbare utnyttjas systematiskt av arbetsgivare som stoppar pengarna i egen ficka, uppger personer som nyligen fått uppehållstillstånd och facket”, rapporterade Sveriges Radio Ekot den 22 juli.
Att antalet inskrivna i Fas 3 har fortsatt att öka även under den nya regeringen, trots löften om en ”avveckling”, är en skandal i sig och ännu ett bevis på att Löfvens ”jobbagenda” innehåller mycket prat och lite verkstad.
Men tillbaka till Moderaterna, som nyligen föreslog något som man kallar en ”första jobbet-anställning”, som ska vara tidsbegränsad, upp till 18 månader, och som enligt M ”ska vara till för att komma in på arbetsmarknaden”. En anställning som Moderaterna vill ska vara möjlig på hela arbetsmarknaden, oavsett om arbetsgivaren har kollektivavtal eller ej. ”Med Moderaterna mot en låglönemarknad” är M-ledningens paroll.  Det Moderaterna kallar ”första jobbet-anställning” är ett antifackligt förslag som ska bana väg för mer av lönedumpning.
Eller som Arbetets politiske redaktör Martin Klepke skriver: ”Som Moderaterna valt att formulera sitt förslag räcker det nu med att ett företag vägrar teckna kollektivavtal och erbjuder timlöner på några tior för att företaget ska belönas med frikostiga första jobbet-bidrag från statliga skattepengar under 18 månaders tid. En inte alltför vild gissning är att vi då återigen får se en uppsjö av oseriösa företag som skapas enbart för att utnyttja bidragen, på samma sätt som vi sett inom Fas 3 och friskolesystemet.”

Moderaterna och sanningen har för övrigt alltid varit två helt skilda saker. Minns bara den förre finansministern Anders Borg som sa att grekerna jobbar för lite och går i pension vid 40 års ålder.
Men grekiska arbetare jobbar i genomsnitt 2 034 timmar per år, vilket är mest arbetstimmar i Europa och näst mest i världen efter Korea. Vad gäller pensionerna var den genomsnittliga pensionsåldern för män drygt 62 år när Borg gjorde sitt uttalande år 2011. Nu ska det inte längre bli möjligt att gå i förtidspension innan man har fyllt 67 år och nästan hälften av landets 2,67 miljoner pensionärer lever under den officiella fattigdomsgränsen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!