Nicaraguas abortförbud har dödat 82 kvinnor

2007-10-17 13:13:16




Nicaragua hade redan förut en mycket hård abortlagstiftning, där abort endast tilläts vid hot mot kvinnans liv eller om graviditeten var en följd av incest eller våldtäkt, men efter en intensiv och välplanerad propagandakampanj från katolska kyrkan infördes hösten 2006 ett totalförbud mot abort. Något som enligt organisationen Movimiento Autónomo de Mujeres de Nicaragua hittills har kostat 82 kvinnor livet.

Misslyckade illegala aborter räknas som den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder och mödradödligheten väntas stiga.
Det var mitt under presidentvalskampanjen 2006 som Nicaragua införde den hårdare lagstiftningen, och man har nu världens strängaste abortlagstiftning tillsammans med Chile och El Salvador. Med den nya lagen riskerar kvinnor som gör abort och läkare som utför ingreppet två respektive tre års fängelse.

En lag mot fattiga kvinnor

Läkarna blir helt bakbundna av abortförbudet och är rädda för att ingripa när kvinnor söker vård för komplikationer under graviditeten.
Det är de fattigaste kvinnorna som drabbas värst, eftersom de inte har råd att ta sig utanför landet eller köpa sig till en abort.
Nicaraguanska media har under det senaste året rapporterat om flera fall där unga kvinnor på landsbygden sökt vård för komplikationer under graviditeten, utan att få någon hjälp. De har helt enkelt lämnats att dö av handfallna läkare. Omkring 80 procent av de 82 rapporterade dödsfall som sammankopplats med förbudet gäller flickor och unga kvinnor mellan 14 och 18 år.
– Det är unga flickor på landet som varken har tillgång till preventivmedel eller sjukvård som drabbas hårdast. Många har dessutom utsatts för sexuella övergrepp som incest eller våldtäkt, säger Chepita Rivera, läkare och taleskvinna för den nicaraguanska kvinnorörelsens kampanj för att medicinsk abort ska tillåtas, till RFSU.

Katolska kyrkans roll

Segern för katolska kyrkan i Nicaragua var ett stort bakslag för den nicaraguanska kvinnorörelsen.
Sedan beslutet infördes i höstas har kvinnorörelsen arbetat intensivt för att häva beslutet genom att få det förklarat som ickekonstitutionellt, det vill säga att det strider mot grundlagen.
Representanter från flera kvinnoorganisationer har träffat en lång rad parlamentsledamöter enskilt för att lägga fram vetenskapliga bevis och argument för ett återinförande av rätten till abort av medicinska skäl. Ett tjugotal läkarorganisationer har uttalat sig emot förbudet.
Trots positiv respons från flera ledamöter och muntliga löften om en röst emot ett fortsatt totalförbud, märks det att det är katolska kyrkan som styr.
Nyligen ägde det rum en omröstning i parlamentet som väntas vara vägledande i Högsta domstolens beslut i frågan om ett förslag från parlamentets justitieutskott, som listade flera tillstånd där abort skulle kunna tillåtas, bland annat vid utomkvedshavandeskap.
Trots vetenskapliga fakta och nationella såväl som internationella protester emot totalförbudet röstade 66 av 69 ledamöter ned förslaget om att tillåta abort under särskilda omständigheter. Endast de tre ledamöterna från Movimiento Renovador Sandinista, en utbrytargrupp från sandinistpartiet FSLN, röstade för förslaget.

Sandinisternas svek

Många i Nicaragua är besvikna över att de forna revolutionärerna inom sandinistpartiet, med president Daniel Ortega i spetsen, är som nickedockor i händerna på katolska kyrkan. Inte minst kvinnorörelsen, som i stor utsträckning har sina rötter i den sandinistiska revolutionen 1979, är besviken. Att beslutet applåderas av påven Benedictus XVI kommer knappast som en överraskning. Han lät hälsa att beslutet om fortsatt totalförbud är ”väldigt positivt” och gratulerar regeringen till att ha motstått den ”avsevärda press” som funnits mot förbudet.
Sverige kommer enligt högerregeringens förslag till ny biståndspolitik att sluta stödja Nicaragua. Landet har fått bistånd sedan revolutionen 1979 och har sedan 1982 varit ett av Sidas prioriterade programländer. Det indragna biståndet har fått hård kritik av Sveriges ambassadör Eva Zetterberg.
– Sexuella och reproduktiva rättigheter och jämställdhet har varit en viktig del av vårt arbete här och jag tror att vi hade kunnat ha en fortsatt viktig roll.
Det som verkligen kan bryta den ultrakonservativa katolska kyrkans makt över landet är dock vare sig svenskt bistånd eller lobbyarbete från några läkarorganisationer. Det är det nicaraguanska folket, både kvinnor och män, som gemensamt måste kämpa för kvinnors rätt till sina egna kroppar, eller som i det här fallet, sina egna liv.
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!